In de rij voor perkgoed en badolie op ‘Diemse Geluksgevers’ markt

DIDAM – De lavendel, petunia’s en begonia’s gingen als warme broodjes over de toonbank. Net als de Rituals producten, waarvoor vooral de moeders in de rij stonden. Het perkgoed en schoonheidsproducten werden vanmiddag verkocht tijdens de ‘Diemse Geluksgeversmarkt’, georganiseerd door leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Kompas.

De jonge ondernemers verkochten onder andere veel perkgoed.
De jonge ondernemers verkochten onder andere veel perkgoed.

De markt werd gehouden in het kader van het project ‘Jong Ondernemen’, dat voor het zesde achtereenvolgende jaar plaatsvond. De afgelopen weken leerden de kinderen wat er allemaal bij komt kijken als je een eigen bedrijf wilt starten. De lessen werden opnieuw begeleid door ondernemer en buurman Harry Derksen.

“We hebben bijvoorbeeld van hem geleerd hoe we een sollicitatiebrief en cv moeten schrijven”, vertelt Elize Kruis (12). “Daarna hoorden we of we waren aangenomen of niet. Vervolgens hebben we ons eigen ‘bedrijfje’ opgezet en zijn we winkels en bedrijven langs gegaan om producten ‘in te kopen’ voor de markt.

Daarbij kregen de leerlingen ook veel voor niks. Zo gaf Kwekerij Janssen Olieslager uit Huissen gratis perkgoed weg en mocht er bij Rituals en Groenrijk Zevenaar tegen een geringe inkoopprijs worden gewinkeld. Profvoetballer en ouder Sjoerd Ars stelde net als vorig jaar een gesigneerd shirt en een bal met handtekeningen beschikbaar voor de veiling. Deze keer van NAC Breda, waarvoor de Didammer tegenwoordig speelt.

Verder konden de bezoekers ook deelnemen aan een aantal activiteiten. “We houden een skippyballen race, Dans je Fit geeft twee dansworkshops en mensen kunnen tegen een vergoeding schieten op doel en een ritje maken met de brandweerwagen”, zegt de 11-jarige Chiel Krus. “Ook hebben we een aantal T-shirts ingekocht, waar afbeeldingen op zijn gestreken. Die zijn eveneens te koop.”

Goede doelen
De opbrengst van de markt gaat naar twee goede doelen, het KWF Kankerfonds en het Wereld Natuur Fonds. Vooral het KWF sprak de kinderen aan. “Mijn opa is aan kanker overleden”, vertelt Elize. “Zo kent iedereen wel iemand die aan die ziekte lijdt. Maar het WNF is ook een mooi doel”, vindt Chiel. “Het is goed dat er meer aandacht is voor de dieren.”

Waar de markt eigenlijk op het schoolplein zou plaatsvinden, werd vanmiddag uitgeweken naar Sporthal ’t Raland. “De weersvoorspellingen waren niet al te best”, zegt juf Marieke Tiemessen. “Daarom hebben we de meeste activiteiten naar binnen verplaatst. Gelukkig mochten we daarvoor van de gemeente gebruik maken van de sporthal.”