Iedereen is verdacht in moordspel Spontaan

ZEDDAM – In Dorpshuis Zeddam wordt komend weekend een moord gepleegd. Toneelvereniging Spontaan speelt hier zaterdag en zondag drie keer het vrolijke (moord)spel ‘Wat had jij vandaag zonder mij moeten beginnen’. “Iedereen is verdacht”, zegt Ludo Roes, die de halfbroer van het slachtoffer speelt. “Het publiek mag raden wie de dader is.”

Donderdagavond repeteerde toneelvereniging Spontaan in het dorpshuis in Zeddam. Zaterdag en zondag spelen de tonelisten drie keer de voorstelling ‘Wat had jij vandaag zonder mij moeten beginnen’.

Donderdagavond repeteerde toneelvereniging Spontaan in het dorpshuis in Zeddam. Zaterdag en zondag spelen de tonelisten drie keer de voorstelling ‘Wat had jij vandaag zonder mij moeten beginnen’.

Daarmee heeft Spontaan een keer voor een andere voorstelling gekozen dan ze gewoonlijk op de planken brengen. “We hebben een paar jaar achter elkaar van die luchtige ‘deuren-stukken’ gespeeld”, vertelt Roes. “Ook nu valt er voldoende te lachen, maar het verhaal is ook een beetje mysterieus. Daarbij moet het publiek goed opletten. We vragen de mensen in de zaal namelijk te helpen bij het oplossen van de moord.”

Die is bij het begin van de voorstelling al gepleegd. Het tweede bedrijf is een flashback, waarin het slachtoffer weer meespeelt. Roes: “In de pauze vragen we het publiek een briefje in te leveren met de naam van de dader. In het tweede bedrijf wordt vervolgens duidelijk wie het heeft gedaan. Daarbij wordt rechts op het podium het verhaal verteld en links gespeeld.”

Dader
De voorstelling gaat over de verre van ideale familie Van Ommeren. Op een avond, als de hele familie voor een etentje bij elkaar is, wordt de man des Huizes Barend van Ommeren vermoord. Bijna iedereen in huis heeft een alibi om verdacht te zijn, maar er is er maar één de echte dader. Aan Ewald Venderbosch in de rol van rechercheur Koos van Dijk en zijn assistente Ineke Prins (Annelies Vruwink) de lastige taak hem of haar te ontmaskeren.

“Daarbij ga ik ook nog eens op de stoel van de rechercheur zitten”, zegt Petra Bieleveldt. De voorzitter van Spontaan vertolkt op het podium de rol van huishoudster Cecilia Peperkamp. Koos was bovendien haar allereerste vriendje. “Dat maakt het voor hem extra ongemakkelijk”, lacht Bieleveldt. “Omdat ik elke dag een detective lees, sta ik erop hem het helpen bij het onderzoek naar de moord. Dat zorgt voor hilarische momenten op het podium.”

De voorstelling is zaterdagavond 18 maart om 20 uur voor het eerst te zien. Zondag 19 maart wordt het stuk twee keer gespeeld, om 14 en 20 uur. Kaarten voor de voorstelling zijn in de voorverkoop voor 8,50 euro verkrijgbaar bij Dongelmans Chocolaterie en Nicole’s Hairstyling in Zeddam. Meer informatie staat op de website www.spontaantoneel.nl. Bellen is ook mogelijk met Paul Bisselink, 0314-652071 of Ludo Roes, 0314-652727.

Na haar eigen toneelstuk speelt Spontaan dit jaar ook nog tijdens de opening van het openluchttheater in het zandgat van Zeddam en bij het evenement Kunst & Kunstig in oktober.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.