Hobbykoks op ontdekkingsreis in Zuidoost-Aziatische keuken

DIDAM – Liefst zeven gerechten staan er deze avond op het menu. Van een roergebakken kip met gember tot pompoen met kokosmelk en pittige tofu. Om de eerste honger te stillen starten de twaalf ‘koks’ met een Vietnamese summer roll met groenten en garnalen. Ze worden daarbij begeleid door Bruno en Sofia Oudmayer.

V.l.n.r. Sofia Oudmayer geeft Annemarie Koning en Marleen Kruitwagen tijdens de kookworkshop in het Albertusgebouw uitleg bij het bereiden van de pittige tofu.
V.l.n.r. Sofia Oudmayer geeft Annemarie Koning en Marleen Kruitwagen tijdens de kookworkshop in het Albertusgebouw uitleg bij het bereiden van de pittige tofu.

De twee gaven donderdag 22 januari de eerste van vijf Zuidoost-Aziatische kookworkshops in het Albertusgebouw in Didam. Het was vooral de Vietnamese keuken die aan bod kwam. “Tijdens de volgende twee workshops staan er Cambodjaanse en Laotiaanse gerechten op het menu”, vertelt Bruno Oudmayer. “In eerste instantie zou het daarbij blijven, maar omdat de eerste drie workshops al snel vol zaten, geven we er op 5 en 12 maart nog twee.”

Jos van den Ende heeft zich meteen voor de eerste workshop aangemeld. Samen met twee andere deelnemers bereidt hij onder andere de summer rolls. “Ik ben doorgaans ook de kok in huis”, zegt Van den Ende terwijl hij de groenten fijn snijdt. “Ik kook van alles en dit is een mooie gelegenheid om mijn repertoire nog verder uit te breiden. Normaal gesproken doe ik dat vanuit een kookboek. Het leuke hiervan is dat je nu eens tips krijgt van ervaringsdeskundigen en daarmee samen aan de slag kunt.”

Reizen
Bruno en Sofia deden hun kennis over de Zuidoost-Aziatische keuken op tijdens hun vele reizen. Ook woonden de twee lange tijd in het buitenland, waar ze van verschillende lokale keukens proefden. Sofia: “Eén van die reizen was drie maanden Zuidoost-Azië. Kenmerkend voor die keuken is dat er veel kruiden worden gebruik, die een lekkere frisse smaak aan de gerechten geven. In een maaltijd gaan bossen koriander, basilicum en munt.”

Als gebruikelijk op hun reizen namen Bruno en Sofia ook hier een kookboek mee. Daaruit koken ze thuis regelmatig de gerechten die ze onderweg ontdekten. Ze laten daarvan ook graag anderen meegenieten. “Het zijn mijn overburen en ik word vaak uitgenodigd om bij ze te komen eten”, vertelt Marleen Kruitwagen. “Ze kunnen heerlijk koken en om dat zelf ook te leren, doe ik mee aan de kookworkshop. Dan kunnen ze ook eens bij mij komen eten.”

Samen met Annemarie Koning maakt ze donderdagavond de pittige tofu en pompoen met kokosmelk. “Ik zou eigenlijk samen met mijn vader gaan, maar die is helaas ziek”, zegt Koning. “Hij en ik vinden koken erg leuk en wilden eens een andere keuken ontdekken. We waren erg nieuwsgierig naar de Zuidoost-Aziatische gerechten, die niet alleen lekker maar ook heel licht verteerbaar en gezond schijnen te zijn.”

Hobby
Omdat ze ook nog eens vrij eenvoudig zijn klaar te maken, zijn ze heel geschikt voor de kookworkshops. “In drie uur heb je, inclusief de uitleg, al een aantal gerechtjes klaar”, weet Bruno. “Maar als er belangstelling voor is, willen we ook graag paella- en tapas avonden organiseren. Een specialiteit van mij. Sofia kan bovendien goed Libanees koken. Dat heeft ze van haar grootmoeder geleerd. We willen die hobby graag met anderen delen.”

Mochten mensen geïnteresseerd zijn in één van de kookworkshops dan kunnen ze zich via de website www.kokenindidam.wordpress.com aanmelden. Hier is ook meer informatie over de komende workshops te vinden.