Historische lezing over Elten in De Gracht

’s-HEERENBERG – In aanloop naar het Grenslandfestival, van 23 mei tot 22 juli, houdt historicus Edwin Zweers een lezing over Elten. De lezing vindt plaats op woensdag 9 mei om 19.30 uur in café zalencentrum De Gracht in ’s-Heerenberg.

Op 23 april 1949 werd het Duitse dorp Elten toegewezen aan Nederland ter compensatie van de door de Duitse bezetters aangerichte schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk eisten Nederlandse denkers grote stukken Duits grondgebied op, maar uiteindelijk verschrompelden deze ambities tot enkele kleine grenscorrecties, waarvan die bij Elten een van de grootste was.

De daaropvolgende veertien jaren vormden voor Elten in politiek en economische opzicht een bijzondere periode, vooral vanwege het opbloeiende toerisme in en om het dorp, waar veel Eltenaren een goede boterham aan konden verdienen. Op 1 augustus 1963, tijdens de beruchte Butternacht, werd het dorp weer Duits.

Edwin Zweers is in 1997 op dit onderwerp afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen.  Aan de hand van uniek origineel foto- en filmmateriaal vertelt hij over deze bijzondere episode uit de naoorlogse Nederlands-Duitse betrekkingen.

De inloop is woensdag om 19 uur. De entree is 5 euro, inclusief een kop koffie of thee.