‘Hip de Koe’ vertelt op speelse wijze over leven op boerderij

DIDAM – Op melkveehouderij ‘De Fuik’ in Oud-Dijk laat ze mensen dagelijks zien hoe het leven op de boerderij eraan toegaat. Dat de melk uit de koe komt en dat zij wordt gemolken door een robot. Of waarom de koe wel of niet in de wei staat. Met haar eerste boekje ‘Hip de Koe’ heeft Karolien Hupkes als ‘ambassadeur van het platteland’ hetzelfde doel.

Donderdag presenteerde Karolien Hupkes (midden) haar boekje ‘Hip de Koe’ en overhandigde ze het eerste exemplaar aan burgemeester Ina Leppink (derde van links) van Montferland. Foto Dies Goorman
Donderdag presenteerde Karolien Hupkes (midden) haar boekje ‘Hip de Koe’ en overhandigde ze het eerste exemplaar aan burgemeester Ina Leppink (derde van links) van Montferland. Foto Dies Goorman

“Ik heb geprobeerd om dat wat ons hier dagelijks bezighoudt op een speelse manier in een boekje uit te leggen”, zegt ze. “De keuzes en dilemma’s waar de boer dagelijks voor staat. Over voedsel, veiligheid en de manier van produceren. Daar raak ik niet over uitgepraat.”

Donderdag presenteerde Hupkes ‘Hip de Koe’ en overhandigde ze het eerste boekje aan burgemeester Ina Leppink van Montferland. Dat deed ze in het bijzijn van Ellen van Minnen-Prins, die de teksten schreef, Jolanda Hiddink, verantwoordelijk voor de opmaak, illustrator Marije Siezenga en de twee fotografen Dies Goorman en Anke van Geemen. “Zij hebben het boekje naar een idee van mij gemaakt”, vertelt Hupkes.

Hip
Hip, de hoofdpersoon in het boek, is de 12 ½-jarige fuik Rina 64 die al meer dan honderdduizend liter melk heeft gegeven op de boerderij van de familie Hupkes. Zij gaat op een dag op reis door Montferland en komt onderweg allerlei dieren tegen. Ze vertelt ze over het leven op de boerderij. Dat ze wordt gemolken door een robot en ze slaapt op een koematras.

“Maar de dieren geloven koe niet. Ze denken het allemaal beter te weten, net als de mensen. Dat is ook de strekking van het verhaal.” Dus neemt Hip de dieren poes, hond, muis, schaap, varken en egel mee naar de boerderij en zegt ‘kom dan maar kijken, dan kunnen jullie het zelf zien’.

“Het verhaal is een mix van fictie en non-fictie”, zegt Hupkes. “De dieren zijn daarbij getekend in de foto’s, die allemaal bekende plekken in Montferland laten zien. Zo komt Hip op haar reis door de gemeente langs het kasteel en Gouden Handen in ’s-Heerenberg, Peeskesbult in Beek en de Diemse toren en markthal. Het boekje is daarmee ook een promotie van Montferland, waar wij wonen, werken en leven.”

Verkoop
‘Hip de Koe’ kost 10 euro en is onder andere verkrijgbaar via www.hippekoeien.nl, bij VVV Montferland en Primera De Moriaan in Didam. Van elk verkocht boek gaat er 2,50 euro naar het goede doel. “Met zes dames van het Gigateam doen we komend jaar weer mee aan Alpe d’HuZes. Ik hoop minimaal duizend boeken te verkopen, zodat we de eerste 2500 euro al kunnen overmaken.”

Karolien Hupkes wil graag een vervolg geven aan ‘Hip de Koe’. “Het zou leuk zijn als er een ‘Hip de serie’ komt”, zegt ze. “Ik kan Hip namelijk nog allerlei dingen laten meemaken. Hip kan bijvoorbeeld ziek of verliefd zijn. Dan krijgt het nog meer een educatief karakter. Want wat gebeurt er als een koe ziek is en hoe plant zij zich voort?”