Hemelslief viert eerste lustrum met oude bekenden

DIDAM – Het Hemelslief Festival viert donderdag zijn eerste lustrum. Voor deze vijfde editie heeft de organisatie de leukste bands uitgenodigd, die de afgelopen vier jaar op het festival hebben opgetreden. Aan de voet van de Mariakerk in Didam staan vanaf het middaguur Kennèh, Pluto 34, de Medley Brothers en KatZmaV op het podium.

Kennèh was tijdens de eerste editie van het Hemelslief Festival ook van de partij. Op Hemelvaartsdag treedt de band opnieuw op in het centrum van Didam. Foto Live & Booking

De buitenoptredens worden om 20 uur afgesloten, waarna het festival in de tent een vervolg krijgt met muziek van DJames. “Daarmee trokken we vorig jaar een nieuwe groep mensen naar het festival”, zegt Anton Kraus, die het festival samen met Ted Kok, Harold Meurs, Henk Gieling, Bram Jansen en Carlo Damen organiseert. “Naast ouderen en kinderen vieren nu ook jongeren Hemelvaartsdag in Didam.”

Daar was het de organisatie vijf jaar geleden ook om te doen. Zij zag met lede ogen aan dat er op Hemelvaartsdag in Didam al jaren niks meer te doen was. “We wilden een feestje organiseren voor het dorp met bands die hun roots hadden in Didam”, vertelt Kraus. “Die opzet hebben we twee jaar geleden een beetje losgelaten. We halen nu ook muzikanten van elders.”

Zo komt KatZmaV uit Silvolde. De band was vorig jaar zo’n succes dat ze ook dit jaar weer een uitnodiging kregen. “De groep bestaat uit acht mannen en speelt alleen covers. Dat doen ze vol overgave en met veel enthousiasme en dat slaat aan bij het publiek”, weet Kraus.

Lokaal
Verder keert ook Kennèh weer terug op het festival. De van oorspong Didamse band was er het eerste jaar bij en speelt muziek in de stijl van Rowwen Hèze. Uit het tweede jaar komt Pluto 34 met onder andere de Didamse muzikanten Sil Loeters en Pim Loeters. De Medley Brothers, bestaande uit Martin Sifoy en Grad Harmsen, waren er ook tijdens de derde editie van Hemelslief.

Pluto 34.

“Tijdens de eerste vier edities hadden we vijf bands, die elk een uur speelden. Nu hebben we er één minder, maar staan ze wel een half uur langer op het podium.” Een andere verandering is dat de friettent dit jaar plaatsmaakt voor streetfood. De koks René Geurts en Peter de Leeuw bereiden op hun grote Oklahoma Joe barbecue drie warme gerechten op broodjes.

“Bezoekers kunnen hier pulled pork, een country burger of bacon roll kopen. Verder staat Bram Jansen er met de poffertjeskraam en is ook IJs & More er weer.” Voor de kinderen is er een kleine kermis met een springkussen en draaimolen. Ze kunnen zich bovendien laten schminken. “Het is een feest voor jong en oud”, benadrukt Kraus. “Van 12 tot 24 uur is er voor iedereen vermaak in het centrum van Didam.”