Helpgewoon voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

LOIL – Werknemerscoöperatie Helpgewoon Zorg is sinds kort ook actief in de gemeente Montferland. Maaike Greeuw  biedt vanuit Loil zorg en begeleiding aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Dat doet ze samen met haar collega’s Lianne Schuurman en Bernadet Liebrand, die vooral de gemeenten Bronckhorst en Berkelland bedienen.

V.l.n.r. Maaike Greeuw, Lianne Schuurman en Bernadet Liebrand. “Cliënten hebben bij ons maar met één persoon te maken die alles voor ze regelt.”
V.l.n.r. Maaike Greeuw, Lianne Schuurman en Bernadet Liebrand. “Cliënten hebben bij ons maar met één persoon te maken die alles voor ze regelt.”

“Vorig jaar is Helpgewoon in de gemeente Oude IJsselstreek gestart met onder andere buurt- en jeugdzorg”, zegt Greeuw. “Dit jaar hebben we in alle acht Achterhoekse gemeenten een beschikking gekregen, waardoor we overal onze zorg mogen aanbieden. Bij de aanbesteding heeft Montferland echter andere keuzes gemaakt en haalt ze de expertise uit verschillende organisaties. Onze doelgroep is heel specialistisch. Het is daarom belangrijk dat ze weten dat wij er alleen voor hun zijn.”

Concept
Helpgewoon bestaat sinds 2012 en werkt volgens een bijzonder concept. De hulpverleners zijn verenigd in een landelijke coöperatie die bestaat uit zelfstandigen. Er is geen directie of management. Alleen de salaris- en cliëntenadministratie worden centraal geregeld , waardoor er nauwelijks overheadkosten zijn. Door de korte lijntjes kan er bovendien snel worden geschakeld.

“Cliënten hebben maar met één persoon te maken die alles regelt”, vertelt Greeuw. “Dat is ideaal voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), voor wie het te onrustig wordt als ze veel mensen om zich heen hebben. Onze kracht is niet het totaalpakket. Wij zijn er heel specifiek voor deze doelgroep. We komen maar met één persoon en hebben heel persoonlijk contact.”

Greeuw heeft net als haar collega’s al bijna twintig jaar ervaring in de begeleiding van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Ze deed haar expertise op bij MEE Oost-Gelderland en de revalidatieafdeling van Zozijn op Pad. “In het ziekenhuis en verpleeghuis heb ik bovendien gewerkt met jonge en oude mensen, die een CVA (beroerte) hebben gehad.”

Aandoening
Dat is één van de groepen die onder de vlag ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ valt. Maar ook mensen die bijvoorbeeld een ongeluk, hersenschudding, hartstilstand of alcohol- of drugsverslaving hebben gehad, kunnen de aandoening krijgen. “Bij Niet Aangeboren Hersenletsel is er een breuk in je levenslijn ontstaan”, legt Greeuw uit. “Je bent geboren zonder beperking, maar ergens in je leven is er iets gebeurd waardoor je leven totaal is veranderd. Die hersenbeschadiging kan op jonge en oudere leeftijd hebben plaatsgevonden. Soms worden de gevolgen ook pas op latere leeftijd zichtbaar.”

Helpgewoon Zorg en Begeleiding NAH is er voor mensen vanaf 18 jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel. De coöperatie is in de Achterhoek op zoek naar zowel cliënten als collega’s. “Ook mensen met een PGB kunnen bij ons terecht. Voor gemeenten zijn we heel interessant omdat er weinig regeldruk en overhead is.” Geïnteresseerden kunnen voor vragen en informatie mailen naar zorg@helpgewoon.nl of bellen naar 06-17516146 of 06-15652980.