Helpende Diafaan gaat voor nieuwe kans op Acute Opnameafdeling Rijnstate

ZEVENAAR/ARNHEM – Ze helpen de patiënten bij het wassen en aankleden, maken een praatje en bieden een luisterend oor, maar ze ondersteunen de verpleegkundige ook in de zorg. Vijf verzorgenden niveau 2+ van Diafaan draaien sinds 1 augustus een pilot van een half jaar op de Acute Opnameafdeling (AOA) van Rijnstate.

Kim Jansen (zittend) en Dorien Jansen draaien mee in de pilot van Diafaan op de Acute Opnameafdeling van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. “Iedereen is hartstikke enthousiast.”
Kim Jansen (zittend) en Dorien Jansen draaien mee in de pilot van Diafaan op de Acute Opnameafdeling van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. “Iedereen is hartstikke enthousiast.”

“Dit is voor ons een super mooie kans om bij Rijnstate in het ziekenhuis te werken”, zeggen Dorien (53) en Kim Jansen (28). Dorien werkte tot augustus op de psychogeriatrische afdeling van Lobede in Lobith en Kim in de verzorging bij De Pannerd in Pannerden. Uiterlijk in december 2017 zien ze hun functie als helpende in de verzorgings- en verpleeghuizen en thuiszorg echter verdwijnen.

De twee grepen de kans die Diafaan ze bood om hun werkveld bij Rijnstate te verbreden daarom met beide handen aan. Net als veel collega’s solliciteerden ze op de ‘tijdelijke’ functie en werden ze na een sollicitatiegesprek door Diafaan gedetacheerd naar Rijnstate. “We hebben niks te verliezen en hebben daarom de stoute schoenen maar aangetrokken’’, vertelt Dorien. “Tot nu toe bevalt het heel goed en is iedereen hartstikke enthousiast. We hopen dan ook dat we eind januari worden overgenomen door Rijnstate.’’

Toekomst
Rijnstate ziet volgens de medewerksters van Diafaan toekomst in de helpende. Ze nemen veel druk bij de zorg weg en zijn letterlijk de extra handen aan het bed waar de patiënt zo’n behoefte aan heeft. “Ook de reacties van de patiënten zijn positief”, weet Kim. “Hun bril wordt weer gepoetst, het gebit goed gereinigd en ze gaan regelmatig onder de douche. Daar hebben de verpleegkundigen vaak geen tijd meer voor en die taken nemen wij nu dus over.”

Daarnaast helpen ze onder andere bij het mobiliseren van de patiënt, halen ze ’s avonds na acht uur en in het weekend de mensen op bij de spoedeisende hulp en maken ze patiënten klaar voor de operatie. “We geven ze alleen geen medicatie en spuiten geen insuline”, zegt Dorien. “Dat deden we bij Diafaan wel, maar dat doen de verpleegkundigen in Rijnstate zelf.”

Dynamisch
Een ander verschil is dat ze nu met patiënten te maken hebben in plaats van met bewoners en dat de patiënten vaak jonger zijn dan de cliënten bij Diafaan. Kim: “De patiënten blijven bovendien maar maximaal 48 uur op de AOA. Er komen steeds weer nieuwe mensen met nieuwe verhalen. Dat maakt het werken hier heel dynamisch. Er zitten echter ook schrijnende gevallen bij, mensen die terminaal zijn bijvoorbeeld. Als je oud bent, zoals de meeste cliënten bij Diafaan, weet je dat het einde nadert. Jonge mensen horen echter nog niet dood te gaan.”

Dat maakt het werk er echter niet minder leuk op. “Het is vooral heel dankbaar en afwisselend”, vindt Dorien. “Mensen zijn blij met de extra aandacht die ze van ons krijgen. We hebben het bij Diafaan ook altijd ontzettend naar de zin gehad, het is alleen jammer dat onze functie daar verdwijnt. Diafaan bood ons nog wel de mogelijkheid om de opleiding niveau 3 doen, maar we gaan liever voor deze nieuwe uitdaging. Mochten we eind januari onverhoopt niet worden aangenomen door Rijnstate, dan denk ik dat ze ons met een stok weg moeten jagen.”