Half Didam viert schuttersfeest in tent familie Visser

DIDAM – Het begon in 1955 allemaal in Greffelkamp. Schutterij St. Martinus zat met een kapotte tent en dus zonder feestlocatie. Timmerman Willem Visser bood hulp, knapte de schutterstent op en verhuurde hem voor een prikkie aan de schutterij. Het was het begin van een mooie traditie.

Paul en Tina Visser knippen, in het bijzijn van schutterij St. Martinus, het lint door van de schuttersboog die ter ere van het 60-jarig jubileum van het tentenbedrijf werd gebouwd.
Paul en Tina Visser knippen, in het bijzijn van schutterij St. Martinus, het lint door van de schuttersboog die ter ere van het 60-jarig jubileum van het tentenbedrijf werd gebouwd.

Zestig jaar later viert St. Martinus haar schuttersfeest namelijk nog steeds in de tenten van de familie Visser. Paul en Tina Visser, de kleinkinderen van opa Willem, zwaaien met hun gezinnen inmiddels de scepter over Visser Tentenverhuur. In 2003 nam Paul het bedrijf over van vader Tonnie.

“Het zegt veel over de schutterij dat we al zo lang een tent bouwen in Greffelkamp”, vindt Paul. “De afgelopen zestig jaar heeft St. Martinus al veel bestuursleden gehad en allemaal hebben ze het vertrouwen in ons gehouden. Ik ben blij dat we nog steeds goede zaken met deze club doen.”

Dat de liefde wederzijds is, bleek dit jaar al tijdens het 60-jarig jubileum van het tentenbedrijf. Vele Greffelkampse schutters waren hierbij aanwezig om de familie te feliciteren. Bovendien werd ze een eigen schuttersvaandel aangeboden. Maar ook op het schuttersfeest toonde de buurtschap haar waardering voor de familie. Zo koos de schuttersbuurt in de Oude Maatsestraat het 60-jarig jubileum van Visser Tentenverhuur zelfs als thema voor de ereboog.

Ereboog
Bovenop de boog prijkte een tent. In het groen staken blauwe en gele roosjes, de kleuren van het bedrijf. Daartussen hingen bordjes in de vorm van een tent en met de namen van de familieleden, die het bedrijf groot maakten. Zondagmiddag werd de boog, in het bijzijn van de hele schutterij, geopend. Nadat de bielemannen de boomstam onder de boog hadden doorgehakt, mochten Paul en Tina het blauw/gele lint doorknippen.

De schuttersboog aan de Oude Maatsestraat.
De schuttersboog aan de Oude Maatsestraat.

“Al zestig jaar leren jongeren in Greffelkamp het schuttersfeest vieren in de tent van de familie Visser”, sprak Richard Peters daarbij namens bogenbuurt ‘de Olde Moat’. “Ook leren ze al zestig jaar in de tent bier drinken, om nog maar te zwijgen over wat ze in het donker achter de tent van Visser hebben geleerd. Wij hopen nog minstens zestig jaar schuttersfeest te vieren in een tent van de familie Visser.”

Daarna klonk het ‘Lang zullen ze leven’ en vervolgde de schutterij haar weg door de buurtschap naar Didam. “Prachtig”, vonden Paul en Tina het eerbetoon. “Een enorme verrassing. Mooi ook dat de namen van opa en oma, vader en moeder en van ons er op staan. Dit hadden we echt niet verwacht. Hopelijk mogen we hier nog jaren een tent bouwen en staan de namen van onze kinderen er straks ook bij.”

Nieuw-Dijk en Loil
Maar niet alleen de Greffelkampse schutters vieren hun schuttersfeest in een tent van Visser. De familie bouwt ook al jaren voor St. Antonius in Nieuw-Dijk. “Ik denk al zeker vijftien jaar”, zegt Paul. “Sinds zaal ‘De Knots’ dicht is, staat onze schutterstent in Nieuw-Dijk.” Vorig jaar werd er voor de schutters in Loil ook voor het eerst een tent geplaatst. Dit jaar was hij zelfs nog wat groter. “Maar Didam heeft nog vier schutterijen. Het zou prachtig zijn als heel Didam nog eens schuttersfeest in een tent van Visser viert.”