Habru Duivendag inmiddels begrip binnen de duivensport

DOETINCHEM – “De teller staat momenteel op zo’n kleine 3000 euro voor de veiling en naar schatting 2000 euro als opbrengst van de verloting. En dan te bedenken dat de duivenveiling op internet nog tot vrijdag de 21ste doorloopt!” Een trotse en af en toe emotionele Habru-directeur Hans Bruns was bijzonder tevreden dat hij ruim 160 mensen op de negende Habru Duivendag op zaterdag 14 oktober mocht verwelkomen. Een duivendag die inmiddels een begrip is binnen de duivensport.

Hans Bruns, organisator van de Habru Duivendag. Foto Jan Kraaijenbrink

En die tevredenheid was terecht: een heel goed gevulde bedrijfshal aan de Transportweg in Doetinchem, zeer deskundige forumleden, die op geen enkele vraag het antwoord schuldig bleven en een gedreven presentator Gert-Jan Beute. Het werd een geanimeerde en interessante dag in Doetinchem. En de opbrengst ging naar Bergh in het Zadel en naar de Stichting Matchis, dat mensen oproept zich als stamceldonor aan te bieden om zo mensen met bloedziektes als kanker een kans op genezing te geven.

Matchis
Volgens Margot van den Akker, die samen met Sjef Smits namens Matchis aanwezig was, heeft haar stichting als doel in 2019 het aantal stamceldonoren op 250 duizend te brengen. “Dat aantal is heel noodzakelijk, want dit jaar zijn er 462 aanvragen van kankerpatiënten ingediend, die zelf geen donor in de familie hebben.”

Sjef Smits vertelde over zijn ervaring met de gevreesde ziekte: “Ik had vier broers, maar geen van allen leverde een match op, dus moest ik wachten op een match van buitenaf. Mede dankzij Matchis hebben we zo’n match gevonden en daarom kan ik hier nu staan.”

Voor de aanwezigen, die uit het hele land kwamen, vertelde voorzitter Theo Mijnen van Bergh in het Zadel dat zijn stichting al meer dan twintig jaren actief is en dat al het geld dat zij binnenbrengt in zijn geheel naar de kankerbestrijding gaat. “Er blijft bij ons helemaal niets aan de strijkstok hangen.”

Opbrengst
Om de opbrengst voor Bergh in het Zadel wat groter te maken, organiseerde Hans Bruns vorig jaar een online veiling van topduiven. Dat was een gouden greep, dus is ook dit jaar een dergelijke veiling (www.gps-auctions.com) opgezet. De verwachting is dat met name aan het eind vaak flink geboden wordt op de diverse duiven, die beschikbaar zijn gesteld door topfokkers. Bij Habru Aluminium Lastechniek hoopt men dat het prachtige totaalbedrag van vorig jaar – 7000 euro – overtroffen wordt.

Tijdens het forum, dat onder leiding stond van Gert-Jan Beute, de toekomstig kampioen van Nederland, werden veel duivenvragen gesteld aan het panel van deskundigen. Dat bestond uit de Belg David Baetens uit Putte, zijn landgenoot Dirk Donckers, Willem de Bruijn, voormalig tandarts uit Gouda en Frederik Dekker uit Terneuzen. Op geen enkele vraag hoefden de forumleden het antwoord schuldig te blijven. Veel aandacht werd er besteed aan ziektebestrijding. Met name het tijdstip ervan en de manier waarop is nogal moeilijk te bepalen. Vooral het inenten van de duiven levert regelmatig vragen op.

In de pauzes tussen de drie forummomenten was er veel belangstelling voor de duivensportproducten van Habru, zoals de volières en de landingsplatformen, de zogenaamde spoetniks. Ook de door ondermeer Ingrid Nuhaan van Bergh in het Zadel aangeboden loten vonden gretig aftrek.