Groot Barghs Dictee in Gildegebouw Zeddam

ZEDDAM – In het Gildegebouw in Zeddam vindt donderdag 25 oktober het Groot Barghs Dictee plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door de dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB).

De dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB). Aan het woord de inmiddels overleden Henk Harmsen. Foto HKB

Terwijl het Oost-Gelders streektaaldictee elk jaar in Hummelo gehouden wordt, gaat het Berghs dictee over het dialect van de plaatsen van de voormalige gemeente Bergh. “Er wordt nog steeds dialect gesproken, al is dat bij de jongeren minder”, zegt Toon Hebing namens de dialectwerkgroep. “Bij het Zeddamse St. Oswaldusgilde bijvoorbeeld is dialect de voertaal, ook tijdens vergaderingen. Maar het schrijven ervan is zeker in het begin niet zo gemakkelijk.”

Omdat een dialectspelling van belang van belang is voor de overdracht van de taal en de taal letterlijk in beeld brengt, organiseert de werkgroep deze dialectavond. “Het ECAL (Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers) heeft, onder leiding van dialectoloog dr. Lex Schaars, een eenvoudige spellingwijze voor Achterhoek en Liemers ontwikkeld. Dit houdt in dat er zo weinig mogelijk leestekens worden gebruikt.” Informatie is te vinden op de websites van het ECAL (uitgangspunten WALD spelling) en op die van de Heemkundekring Bergh.

In de jury van het Groot Barghs Dictee zitten Lex Schaars en Berd Westerveld, oud-winnaar van het Oost-Gelders Streektaaldictee. André van Gessel en het duo Fris van de Draod zorgen voor de muziek. Iedereen die is geïnteresseerd, is welkom. “Het gaat om het leren en niet om het winnen.”

Het Groot Barghs Dictee begint om 20 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Deelname voor HKB-leden is gratis, niet-leden betalen € 2,50. De kop koffie of thee en de eerste consumptie zijn gratis.