Gratis zwemmen voor kinderen van minima

DIDAM/’s-HEERENBERG – Kinderen uit minimagezinnen kunnen binnenkort gratis hun zwemdiploma halen. Hiervoor wordt de zogenaamde ‘Meedoen-regeling’ van de gemeente Montferland uitgebreid. Als het kind al zijn punten inzet en zijn ouders ook nog 200 punten toevoegen, betaalt de gemeente de resterende 425 euro.

Zwembad de Hoevert (640x426)De regeling ‘Meedoen in Montferland’ werd in maart van dit jaar ingevoerd door de gemeente. Gezinnen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor de regeling. Zij krijgen van de gemeente 350 punten per gezinslid, die een waarde vertegenwoordigen van ongeveer 175 euro. Daarmee kunnen ze producten kopen in de webwinkel op www.meedoeninmontferland.info. Die producten variëren van een lidmaatschap van een sport- of culturele vereniging tot workshops, cursussen en kaartjes voor de schouwburg.

Daar worden nu het diploma zwemmen en een vervoersabonnement van Arriva aan toegevoegd. ,,De kosten die gepaard gaan met diploma zwemmen overstijgen echter fors de 175 euro”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Omdat we het belangrijk vinden dat ieder kind een zwemdiploma haalt, is het college bereid hieraan extra bij te dragen. Het kind moet dan wel zijn volledige puntenaantal inzetten en van de ouders wordt eveneens verwacht dat ze 200 punten, die 100 euro vertegenwoordigen, bijdragen.”

Arriva
De verwachting is dat tussen de tien en dertig kinderen hiervan gebruik maken. De extra kosten voor de gemeente liggen dan tussen de 4000 en 13.000 euro. Bij elke bestelling van een jaarabonnement van Arriva moet de gemeente ongeveer 25 euro aanvullen. “De uitbreiding met het diploma zwemmen is nog niet operationeel”, benadrukt de woordvoerder. “Zeer waarschijnlijk gaat ze medio juli in.”

Om ‘Meedoen in Montferland mogelijk te maken, had de gemeente al vier ton vrijgemaakt uit het armoedebeleid. De regeling zit voor meerdere jaren in de begroting. De gemeenteraad heeft alleen de beperking opgelegd dat er jaarlijks een tussenevaluatie plaatsvindt.