Golfen voor de stamceldonorbank

’s-HEERENBERG – De opbrengst van de vier golftoernooien van Golfdag Bergh en de Rotary Bergh komt dit jaar ten goede aan de stamceldonorbank, de stichting die donoren zoekt voor onder andere leukemiepatiënten.

Ruben Winkels kort voor zijn stamceltransplantatie.

Ruben Winkels kort voor zijn stamceltransplantatie.

Het doneren van stamcellen maakt in veel gevallen het verschil tussen leven en dood. Het levende bewijs daarvan was onlangs op bezoek bij Wiba in Zevenaar. Ruben Winkels (18) maakte hier, samen met zijn ouders Ellen en Erik, kennis met de organisatie van het golftoernooi, Gerard Hendriksen, Cor Bolck en Monique Rotinck. Daarbij was ook aanwezig de communicatiemedewerkster van de donorbank, Margot van den Akker.

Een kerngezonde Ruben Winkels verhaalde samen met zijn ouders over de zes jaar durende strijd tegen leukemie, die hij na drie mislukte pogingen uiteindelijk won dankzij stamceldonatie.

Om infecties te voorkomen worden patiënten in quarantaine verzorgd. Ruben moest eerst chemokuren en een bestraling ondergaan om de leukemie terug te dringen en weerstand af te bouwen, om uiteindelijk de stamcellen te kunnen ontvangen. Die periode was voor zowel Ruben als zijn ouders een verschrikking. Zijn moeder dacht meermaals dat ze haar zoontje zou gaan verliezen, al liet ze dat nooit aan Ruben merken.

Matchis
Met de steun van de golfers van Bergh in het Zadel hoopt de stichting Matchis het donorbestand van de donorbank te vergroten van 80.000 nu naar 250.000 donoren in 2019. Matchis is het Nederlands Centrum voor stamceldonoren, waarvan de afdeling voor zuid en oost Nederland is gevestigd in het Radboudumc in Nijmegen.

Donoren die een match hebben met de patiënt (deze kans is heel klein) kunnen onder narcose beenmerg uit het bekken laten wegnemen of stamcellen uit het bloed doneren. Tot nu toe ontvangt slechts 4 procent van de Nederlandse patiënten stamcellen van een donor uit Nederland. Voor de overige patiënten wordt uitgeweken naar het buitenland. Het is de bedoeling dit percentage te verhogen naar 20 procent.

Hoewel er wereldwijd gegevens van miljoenen stamceldonoren beschikbaar zijn, is het nog altijd niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden. En dat terwijl steeds vaker bloedstamcellen voor transplantatie nodig zijn. Mensen die donor willen worden, kunnen zich tot hun vijftigste levensjaar aanmelden via www.matchis.nl. Ze blijven anoniem.

Ruben
Ruben Winkels wil graag helpen donoren te werven. De student MBO facilitair management uit Gendringen gaat daarom tijdens het eerste golftoernooi in Borghees op 27 mei alles over zijn ziekte en zijn genezing vertellen. Hij voelt zich alweer prima en is bezig zijn conditie weer op peil te brengen door te fitnessen en zich in te zetten als voetbalscheidsrechter.Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.