Golfdag, verloting en Habru Duivendag voor de kankerbestrijding

DOETINCHEM/HENGELO GLD – Vorig weekend werden diverse acties voor Bergh in het Zadel gehouden. Vrijdag 12 oktober werd GolfdagBergh 2019, een onderdeel van de stichting Bergh in het Zadel, afgesloten met de vierde confrontatie, dit keer op golfbaan ’t Zelle in het Gelderse Hengelo. Zaterdag was in Doetinchem de tiende Habru Duivendag. In het pand van Habru Aluminium, gespecialiseerd in  duivensportproducten, kwamen heel veel duivenliefhebbers bijeen voor een forumbijeenkomst over de duivensport

‘Aftergolf’ bij ‘t Zelle. Foto Martie Seesing

Zowel bij de golfdag als bij de Habru Duivendag vertelde Ingrid Olthof over haar dochter Nina, die in 2011 op 11-jarige leeftijd aan hersenstamkanker overleed. Juist een ziekte die het onderwerp is van onderzoek dat vanuit Bergh in het Zadel wordt gesteund. Zowel in Doetinchem als in Hengelo moest menigeen een traantje wegpinken bij het horen van dit hartverscheurende verhaal. ‘Het verhaal van Nina’ is ook op internet te lezen op www.stichtingnina.nl.

In overleg met verschillende artsen van het Radboud in Nijmegen wordt in Utrecht laboratoriumonderzoek verricht ten behoeve van de behandeling van hersenstamkanker. “Overal in de wereld wordt aan zo’n onderzoek gewerkt”, vertelt arts Esther Hulleman. “We hebben contact met centra in Europa, Canada en de Verenigde Staten om ook hun onderzoeksresultaten te delen met andere onderzoekers om zo steeds verder bij resultaten te komen. De uitwisseling vindt plaats om te controleren of de uitkomsten kloppen. Vooral tumoren bij kinderen hebben een heel andere behandeling nodig dan bij volwassenen.”

Golfdag
Aan het eind van de golfdag met meer dan 100 deelnemers kon Theo Mijnen, voorzitter van Bergh in het Zadel, een cheque van 45.000 euro overhandigen aan Esther Hulleman, onderzoeker en bioloog van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het geld is bedoeld voor het onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. De opbrengst werd bij elkaar geslagen tijdens de vier golfdagen in Borghees, Keppel, Winterswijk en in Hengelo.

De opbrengst van de verloting van een golfkar en een golftas onder de mensen die minimaal twee maal aan een toernooi hebben meegedaan, werd vrijdag door golforganisator Gerard Hendriksen beschikbaar gesteld aan de Stichting Nina. Deze stichting is door Ingrid en Norbert Olthof opgericht en zamelt ook geld in voor onderzoek naar hersenstamtumoren. Datzelfde goede doel werd gekozen voor de verloting bij Habru.

Forum over de duivensport bij Habru Duivensport. Foto Martie Seesing

Habru Duivendag
Bij Habru aan de Transportweg in Doetinchem, was het belangrijkste onderdeel het forum over de duivensport. Het forum stond onder leiding van Gert-Jan Beute met als forumleden Gerard Koopman en Stephan Göbel uit Nederland en de Belgen Joost De Smeyter en Sébastien Casaert.

Tussendoor werd aandacht besteed aan de ‘Online topduiven veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de stichting Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. De veiling op www.gps-auctions.com, waarvoor Hans Bruns talrijke topduiven en bonnen van internationale grootheden wist los te krijgen, eindigt op zaterdag 27 oktober om precies 20 uur. Daarna wordt de totale opbrengst van de Habru Duivendag bekend gemaakt.