Gewoon lekker voetballen, maar dan een tandje lager

DIDAM – Walking football is booming bij voetbalvereniging DVC’26. De 60-plus groep telt inmiddels 22 spelers, waarvan de meesten elke maandagmorgen trouw de trainingen volgen. “Iedereen is zo enthousiast, dat we in de zomerstop gewoon hebben doorgetraind”, zegt Harrie Koster. “Zo blijven we in beweging én onderhouden we onze sociale contacten.”

De teamfoto van het walking football-team van DVC’26 met links de kledingsponsors Michiel de Warle en Ilse Swenne van Liemers Fietsen. Sponsor Richard Snelders van Sport 2000 Snelders Sport ontbreekt op de foto.

Dat beide aspecten van het walking football belangrijk zijn voor de ‘old stars’ van DVC’26 werd vorige week maandag bij de opening van het nieuwe seizoen maar weer eens duidelijk. Onder leiding van Peter Aal werd op het broeierige kunstgras eerst een fanatieke training afgewerkt. Na het douchen schoven de mannen aan voor een barbecue en een drankje.

“Het belangrijkste doel van walking football is mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder weer te laten sporten”, zegt Chris Koenders, die er al sinds de start op 24 augustus 2015 bij is. “Door samen te bewegen neemt de gezondheid toe. Maar het is ook goed voor de sociale contacten en voorkomt dat mensen achter de geraniums belanden.”

60-plussers
Iedereen van 60 jaar en ouder kan dan ook meespelen in het ‘old stars’-team van DVC’26. Voetballers en niet-voetballers, mannen en vrouwen, Didammers en mensen van buiten het dorp. “De meeste spelers zijn oud-voetballers, maar we hebben ook leden die vroeger hebben gehockeyd of zelfs nooit hebben gesport”, vertelt Koster. “Omdat er in de directe regio nog geen walking football-teams zijn, doen er ook spelers mee uit Wehl, Zevenaar en Groessen. Helaas hebben we nog geen vrouwen, maar die zijn eveneens van harte welkom.”

Groessenaar Willem Nass meldde zich vorig jaar zomer aan bij de groep. Tot 1983 voetbalde hij bij SC Groessen, waarvan jaren in het eerste elftal. “Ik ken één van de mannen die hier voetbalt”, zegt Nass. “Hij vroeg me eens te komen kijken en ik was meteen enthousiast. Dit is een mooie manier om op oudere leeftijd toch voetbal te bedrijven. Het karakter en de techniek van het spelletje blijven hetzelfde. Het gaat alleen allemaal in een wat lager tempo.”

Trainingen
Zo mogen de spelers niet (te hard) rennen, geen sliding maken en mag de bal niet boven heuphoogte worden gespeeld. De teams bestaan uit zes spelers zonder keeper. Koenders: “We hebben geen competitie, maar doen af en toe mee aan toernooien. De wekelijkse starten we altijd met een warming-up en wat bewegingsvormen. Daarna pakken we de bal erbij en gaan we dribbelen en drijven en passen en trappen. Net als bij een normale voetbaltraining, maar dan wat rustiger. Vervolgens sluiten we af met een partijvorm van twee keer vijftien minuten.”

De trainingen worden afgesloten met een partijvorm.

De trainingen zijn op maandagmorgen van 10 tot 11.30 uur. “Om half tien wordt er gestart met koffie en na afloop nemen we nog de week door”, lacht Koster. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij DVC’26 of op maandagmorgen eerst een keer komen kijkeFacebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.