Gambamuziek van Marais op Huis Bergh

’s-HEERENBERG – Mieneke van der Velden (violada gamba) en Fred Jacobs (theorbe) spelen woensdag 18 februari gambamuziek van de Franse barokcomponist Marin Marais op Huis Bergh.

Mieneke van der Velden. Foto Marco Borggreve
Mieneke van der Velden. Foto Marco Borggreve

Marais speelde een hoofdrol aan het hof van Koning Lodewijk de veertiende. Hij musiceerde in het orkest van de Académie Royale de Musique meer dan 550 composities voor zijn lievelingsinstrument: de viola da gamba. Het programma van Marais wordt gecombineerd met muziek van theorbespeler Robert de Visée, die samen met Marais in het kamermuziekensemble van de koning speelde, en later ook diens gitaarleraar werd.

Van der Velden is docente viola da gamba aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze is in het bezit van twee originele Franse instrumenten, een pardessus de viole (het kleinste instrument uit de gambafamilie) uit 1768 gebouwd door Ludovic Guersan, en een basgamba uit 1617, gebouwd door Antoine Despont.

Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en treedt regelmatig op als begeleider van onder anderen Johanette Zomer, Lidewij van der Voort en Mieneke van der Velden. Hij is lid en medeoprichter van The Locke Consort, dat naam maakte op het gebied van Engelse kamermuziek uit de zeventiende eeuw.

Kaarten voor het concert kosten 19 euro en 16 euro voor Vrienden van Huis Bergh. Reserveren kan via telefoonnummer 0314-661281 of info@huisbergh.nl. Kijk voor meer informatie op www.huisbergh.nl.