Filmhuis Didam is voorlopig gered

DIDAM – Filmhuis Didam is in elk geval voor de komende twee jaar gered. In 2018 en 2019 krijgt het filmhuis een extra bijdrage van 2750 euro van de gemeente Montferland, waarmee het totale subsidiebedrag op 5000 euro per jaar komt. “Daar zijn we superblij mee”, zegt voorzitter Brigitte Huldman verheugd.

Brigitte Huldman en Marnix Koster begin dit jaar in de projectieruimte van Filmhuis Didam, toen de stichting nog een noodkreet deed. Inmiddels ziet de financiële toekomst er een stuk rooskleuriger uit.

De gemeente kende de extra subsidie toe omdat ze vindt dat het filmhuis een culturele meerwaarde heeft voor Didam en omgeving. “Bovendien heeft de stichting er het alles aan gedaan om voor 2017 tot een dekkende exploitatie te komen”, vertelt de woordvoerder van de gemeente. Daarmee eindigt Filmhuis Didam dit jaar toch met een positieve kasstroom. Huldman: “Beter dan begroot.”

Daar leek het begin dit jaar niet op, toen het filmhuis nog een noodkreet deed. Door een verlies aan inkomsten en toenemende kosten verkeerde het in financieel zwaar weer. “Maar mede door de steun van de gemeente en de Rabobank Arnhem en Omstreken ziet de toekomst er weer een stuk rooskleuriger uit”, zegt Huldman. “Ook de oude bijdrage van de Rabobank ligt voor de komende twee jaar inmiddels vast en een nieuwe aanvraag is nog in beraad.”

Programmering
Daarnaast heeft Filmhuis Didam ook zelf aanvullende maatregelen genomen. Zo is de programmering aangepast en is er gekozen voor een goede mix. “We hebben vaker een film twee keer vertoond met afwisseling van bijvoorbeeld een oude kraker”, legt Huldman uit. “Tegenwoordig kunnen bezoekers op een formulier aangeven welke film ze graag (nogmaals) willen zien in ons filmhuis.”

Verder zoekt het filmhuis steeds meer de verbinding met andere partijen. “Zoals onlangs het initiatief van Gastvrij Didam, die het winkelend publiek een gratis filmkaartje voor Dunkirk heeft aangeboden. Ook de winkeliersvereniging in Didam wil graag dat het filmhuis blijft bestaan.” Inmiddels is er ook een samenwerking met Liemerije. Dinsdag werd de concertregistratie André Rieu in Brasil bezocht door 36 rolstoelers en zestien begeleiders van de zorginstelling.

Op 22 januari is er bovendien weer een voorstelling in het kader van het thema ‘boek en film’ met een speciale inleiding door Kim van de Werf. “Voor onze boekverfilmingen stelt Bruna Didam per film een boek ter beschikking, die we mogen verloten onder de bezoekers”, vertelt Huldman. “Door nieuwe wegen in te slaan, eindigen we het jaar toch positief. Daarbij geven de extra bijdragen van de gemeente en Rabobank weer nieuwe impulsen voor de komende jaren.”

Kijk voor meer informatie over de komende voorstellingen en activiteiten van het filmhuis op www.filmhuisdidam.nl.