FC Gelre voelt zich welkom bij SV Loil

LOIL – Een half jaar geleden verhuisde vrouwenvoetbalclub FC Gelre van Wehl naar Loil. Sportpark ‘de Grindslag’ werd verruild voor ‘de Korenakker’, waar FC Gelre sinds het begin van dit seizoen haar thuiswedstrijden speelt. “We blijven een zelfstandige vereniging en hebben hier een eigen stek”, zegt Marieke Damen. “Maar we zijn ook betrokken bij SV Loil.”

SV Loil en FC Gelre blijven beiden zelfstandig. Toch is de betrokkenheid tussen de twee verenigingen groot. Op de foto staan Jimmy Brinkhuis (SV Loil) en Maaike Willemsen (FC Gelre) dan ook ‘gebroederlijk’ naast elkaar bij het gezamenlijk welkomstbord.

Zo delen beide verenigingen de kantine en kleedaccommodatie. Ook staken de vrijwilligers van SV Loil de afgelopen maanden regelmatig de handen uit de mouwen voor hun nieuwe ‘buren’. “De mensen zijn zo aardig”, vertelt Damen, die tot voor kort interim-secretaris was bij FC Gelre. “De VUT-ploeg helpt bij het trekken van de lijnen, ons ballenhok is door de vrijwilligers afgetimmerd en ze hebben ons vier hoekvlaggen geschonken. We voelen hier al vanaf het eerste moment welkom.”

De vrouwen en meiden van FC Gelre horen er in Loil inmiddels dan ook helemaal bij. Onlangs deden ze al mee aan de kerstbingo en morgen nemen ze deel aan het jaarlijkse snerttoernooi van SV Loil op sportpark ‘de Korenakker’. Na afloop is er een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. “Daarvoor hebben we onder andere onze sponsoren uitgenodigd, zodat ze meteen ons nieuwe onderkomen kunnen bekijken. Tijdens het snerttoernooi hopen we bovendien kennis te maken met de andere inwoners van Loil.”

Wehl
Voor haar verhuizing naar Loil speelde de vrouwenvoetbalvereniging in Wehl. Eerst (1971) als onderdeel van Concordia en sinds 1991 als zelfstandige vereniging. “In het seizoen 1990-1991 promoveerden we naar de landelijke hoofdklasse”, weet Damen nog. “Een geweldige prestatie, die naar ons gevoel echter onvoldoende werd gewaardeerd door Concordia. De verschillen van inzichten op bestuursniveau waren zo groot, dat we besloten ons af te scheiden en FC Gelre op te richten.”

De vrouwenvoetbalclub bleef echter wel op ‘de Grindslag’ trainen en haar thuiswedstrijden spelen. Ze had er wel een eigen kantine, los van Concordia. “Onze trainingsfaciliteiten werden echter steeds slechter. Dat had uiteraard zijn weerslag op het elftal. Toen we vorig jaar geen fatsoenlijk veld meer hadden om te trainen, zijn we al regelmatig uitgeweken naar Loil. Uiteindelijk hebben we besloten om aan het einde van vorig seizoen helemaal te vertrekken uit Wehl. We hebben nog steeds een regiofunctie, dus zijn niet gebonden aan Wehl.”

Verhuizing
FC Gelre kreeg uitnodigingen van verschillende voetbalverenigingen, maar SV Loil deed ze het beste aanbod. “We wilden graag een veld in eigen beheer met goede trainingsfaciliteiten”, zegt Damen. “Maar we kregen nergens een eigen stek, behalve in Loil.” Hier kan de vereniging verder groeien. “Dat is noodzakelijk om te overleven. Tegenwoordig zijn er in de regio namelijk meer damesteams die op een hoog niveau voetballen, waardoor meiden niet meer direct voor FC Gelre kiezen. Daarom was het ook belangrijk dat we vorig jaar zijn gepromoveerd naar de hoofdklasse. Zo spelen we in deze regio nog steeds op het hoogste niveau vrouwenvoetbal.”

Snerttoernooi en receptie
Het snerttoernooi van SV Loil en FC Gelre begint zondag 7 januari om 9.30 uur. Het toernooi wordt gespeeld op een half veld – zeven tegen zeven – en is voor alle teams vanaf 17 jaar. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen. Aansluitend, vanaf 13 uur, is er een nieuwjaarsreceptie voor de leden van beide verenigingen en genodigden.