Extra handhaving op foutparkeren in blauwe zone

DIDAM/’s-HEERENBERG – In de blauwe zones van Didam en ’s-Heerenberg wordt strenger gecontroleerd op foutparkeerders. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Montferland delen fikse boetes uit aan mensen die hun parkeerschijf niet gebruiken of te lang parkeren.

In het centrum van ’s-Heerenberg wordt al sinds december extra gehandhaafd. Foutparkeerders in Didam kregen afgelopen week eerst nog een waarschuwing, maar worden vanaf volgende week ook bekeurd. De boete voor het overtreden van de parkeerregels in de blauwe zone is 104 euro.

“Voorheen werd er uiteraard ook gehandhaafd, maar was de blauwe zone onderdeel van de vaste route van de BOA’s”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Nu krijgen de BOA’s, die zijn belast met de parkeerhandhaving, opdracht om extra te controleren. Dat gebeurt mede op verzoek van de winkeliers.”

Winkeliers
Gastvrij Didam vindt de extra handhaving in de blauwe zone van Didam een positieve ontwikkeling voor het centrum van het dorp. “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten vlot en dichtbij de winkel hun auto kunnen parkeren”, reageert Rik Straatsma, penningmeester van de Stichting Ondernemersfonds Gastvrij Didam en eigenaar van cafetaria Trefpunt Didam.

“De goede bereikbaarheid is een pluspunt van ons winkelcentrum. Het is ons daarom een doorn in het oog dat veel mensen hun auto in het centrum parkeren, terwijl ze er niet winkelen. Sommige auto’s staan er zelfs dagen achtereen, waarmee ze de parkeerplekken van onze klanten innemen. In de Spoorstraat is de parkeerruimte al schaars, terwijl we het hier vooral moeten hebben van mensen die gericht bij ons hun aankopen doen.”

Straatsma weet echter ook dat veel foutparkeerders dit niet altijd moedwillig doen. Daarom doen de winkeliers van Gastvrij Didam er alles aan om de mensen te waarschuwen voor de extra controles. Zo hangen in de meeste winkels posters in de etalages met daarop de tekst ‘Denk aan uw parkeerschijf’. Ook delen de winkeliers, net als in 2015, gratis blauwe parkeerkaarten uit aan de klanten.

In de blauwe zones mag maximaal twee uur worden geparkeerd. De blauwe zone geldt van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur, tijdens koopavonden en op zaterdag van 9 tot 15 uur.