Elektrotechnisch bedrijf Peters St. Janshof failliet

DIDAM – Elektrotechnisch bedrijf Peters St. Janshof BV aan de Majoraan 7a in Didam is door de rechtbank failliet verklaard. Het faillissement is op dinsdag 23 september uitgesproken.

Peters St. JanshofDoor het faillissement raken negentien werknemers hun baan kwijt. Onlangs is er echter al een saneringsronde geweest, waarbij voor een aantal mensen het dienstverband al werd beëindigd. “Er wordt op dit moment nog wel gewerkt”, vertelt waarnemend curator Tian Herstel van JPR Advocaten in Doetinchem. “Met de aanwezige middelen proberen we de klanten nog zo goed mogelijk te bedienen. Ook bekijken we of het bedrijf een doorstart kan maken. Er is een aantal mogelijke kandidaten, dat het bedrijf wil voortzetten.”

Reden van het faillissement is een optelsom van verschillende oorzaken. Zo zit op dit moment de markt tegen en zijn de marges de afgelopen jaren behoorlijk teruggelopen. “Het bedrijf heeft echter ook te kampen met klappen uit het verleden die verwerkt moeten worden”, weet Herstel. “Zo werden door faillissementen bij collega bouwbedrijven rekeningen niet betaald. Dan moet je drie keer zo hard werken om de schade weer enigszins te boven te komen. Dat is lastig als de markt tegenzit.”

Historie
Peters St. Janshof bestaat al zestig jaar. In 1954 begon Bernard Peters Peters St. Janshof BV, een winkel in witgoedapparatuur aan het St. Janshof in Didam. Later werd dit bedrijf uitgebreid met elektrotechnische installaties.

In juni 2002 werd Peters St. Janshof BV overgenomen door Geert en zijn vrouw Rita Meijer, die al enige jaren in dienst waren bij het bedrijf. De naam Peters St. Janshof bleef gehandhaafd. Peters St. Janshof BV was een elektrotechnisch installatiebedrijf dat zich voornamelijk in de woningbouw en utiliteitssector manifesteerde.

Het faillissement betreft overigens alleen het elektrotechnische bedrijf, niet de winkel van Peters St. Janshof aan de Kerkstraat in Didam. “Twaalf jaar geleden hebben wij het elektrotechnische bedrijf verkocht aan Geert en Rita”, zegt Henrita Peters.

Sindsdien zijn het twee aparte bedrijven. “Het faillissement betreft dan ook niet onze winkel. Het treft ons echter wel persoonlijk. Ik heb er zelfs niet van geslapen. Het bedrijf is zestig jaar geleden door mijn schoonouders opgezet en het voelt nog steeds als een stukje van ons. Geert en Rita hebben er alles aan gedaan om het bedrijf te redden. Faillissementen van andere bouwbedrijven en openstaande rekeningen hebben hun echter de das omgedaan. Dat maakt het nog triester.”

De twee bedrijven zouden binnenkort wel gezamenlijk het 60-jarig jubileum vieren. “Dit hebben we echter al in een eerder stadium afgeblazen”, vertelt Henrita Peters. “Wij gaan binnenkort wel verbouwen. Als die verbouwing klaar is, houden we een feestje waarbij ook het jubileum wordt gevierd. Dat doen we echter niet zo uitgebreid als in eerste instantie de bedoeling was.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.