Eindelijk thuis in Driestroomhuis Het Kom-Fort

DIDAM – Met de officiële opening van Het Kom-Fort ging gisteren voor negen jong volwassenen met een verstandelijke beperking een droom in vervulling. Zij krijgen in het Driestroomhuis aan de Rozenstraat in Didam eindelijk hun eigen appartement, waar ze grotendeels zelfstandig gaan wonen.

  • De officiële opening van Driestroomhuis Het Kom-Fort.
Locoburgemeester Ingrid Wolsing mocht het ‘droomhuis’ vrijdag samen met de bewoners en het zorgechtpaar, dat de bewoners begeleidt, openen. Dat was ook voor Wolsing een bijzonder moment. Als scheidend wethouder was het waarschijnlijk haar laatste officiële handeling. Maar ze was ook zijdelings betrokken bij de totstandkoming van het huis.

“Ik denk dat het zeker zeven jaar geleden is dat ik een paar ouders op bezoek kreeg in het gemeentehuis”, vertelt Wolsing. “Die ouders hadden een droom. Zij wilden graag dat hun kinderen over een aantal jaren zelfstandig konden wonen, met begeleiding, in een eigen woning in het centrum van Didam. Of wij daar als gemeente bij konden helpen. Aan zo’n mooi initiatief voor zulke bijzondere mensen wilden wij natuurlijk graag meewerken.”

Het duurde echter nog tot juni vorig jaar voor de eerste schop de grond in ging. Afgelopen donderdag werd Het Kom-Fort door de aannemer opgeleverd en kregen de bewoners eindelijk de sleutels van hun eigen woning in handen. “Hier hebben we ruim tien jaar op moeten wachten”, zegt Paul Loeters als één van de initiatiefnemers van Het Kom-Fort. Zijn zoon Jelle (33) is de trotse eigenaar van één van de appartementen.

Het Huys Kamelot
Hij en zijn ouders zijn al sinds 2007 bij het project betrokken. Toen nog bij het ouderinitiatief Het Huys Kamelot en sinds november 2011 bij oudervereniging Het Kom-Fort. In Het Huys Kamelot wilden zij hun kinderen zelfstandig laten wonen, zonder inmenging van een zorginstelling. Toen dat echter niet lukte, werd de koers gewijzigd en ging de groep in zee met de Driestroom.

“In die periode kwam Johan Emons, de drijvende kracht achter Ondernemersgroep Driestroom, op ons pad”, weet Loeters nog. “Hij heeft ons enthousiast gemaakt voor de Driestroom en ons er tot 2015 doorheen gesleept. Zo heeft Johan ons ook geholpen bij het selecteren van het zorgpaar. Het is aan hem te danken dat Nicole Schouten en Dave Romme met hun gezin onze kinderen gaan begeleiden. Daar zijn we hem eeuwig dankbaar voor. Helaas is hij in 2015 overleden en kan hij er nu niet bij zijn.”

Het Kom-Fort
In eerste instantie was het plan het Driestroomhuis in wijk ‘de Kom’ in het voormalige bejaardenhuis Kelsehof te bouwen, daarom ook de naam Het Kom-Fort. Maar uiteindelijk werd er een bouwlocatie aan de Rozenstraat gevonden. “Op 11 mei gaan onze kinderen hier ook echt wonen”, zegt Loeters. Tot die tijd worden de appartementen helemaal ingericht. “Dan hopen we ook een tiende bewoner te hebben voor het appartement dat nu nog vrij is.”

Bewoonster Dedie (20) knipt samen met locoburgemeester Ingrid Wolsing één van de 15 linten door bij de opening van Het Kom-Fort.

Opening
Vrijdagmiddag tijdens de officiële opening van Het Kom-Fort mochten alle bewoners van het Driestroomhuis een lintje doorknippen. In totaal vijftien linten: zes voor het zorgechtpaar en hun vier kinderen en negen voor de bewoners, waarmee ze gaan ‘samenwonen’. Vervolgens zong Pim Wijnands, op toetsen begeleid door Sil Loeters, het openingslied Home van singer-songwriter Airto. Dat zorgde bij menigeen voor emoties. Want ondanks het geluk van eindelijk een eigen huis, bleek het voor een aantal ouders en kinderen toch ook moeilijk om elkaar los te laten.”