Eerste woonvoorziening voor mensen met beperking in ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – Het is de eerste woonvoorziening voor mensen met een beperking in ’s-Heerenberg. Tot stand gekomen door een eerste samenwerking tussen Woningstichting Bergh en zorgorganisatie Estinea uit Aalten. Een bijzondere gebeurtenis, die een extra feestelijk tintje kreeg met de sleuteloverhandiging door Prins Henk II van d’Olde Waskupen.

In een volle zaal de Gracht in 's-Heerenberg kregen de bewoners hun sleutel overhandigd dor Prins Henk II.
In een volle zaal de Gracht in ‘s-Heerenberg kregen de bewoners hun sleutel overhandigd dor Prins Henk II.

De vijftien bewoners van het nieuwe appartementencomplex aan de Zeddamseweg 13, middenin het stadscentrum, ontvingen de sleutels van hun woning donderdagmiddag in zaal De Gracht in ‘s-Heerenberg. “Vanuit jullie eigen appartement hebben jullie nu een prachtig uitzicht op de grote carnavalsoptocht die zondagmiddag over de Zeddamseweg naar beneden trekt”, belooft Prins Henk II de nieuwe bewoners na de overhandiging.

Vervolgens liep het gezelschap in ‘polonaise’ en onder begeleiding van carnavalsmuziek naar het nieuwe complex. Daar had iedereen de gelegenheid om een kijkje te nemen in de appartementen. Trots toont bewoner Bram Frauenfelder (24) zijn nieuwe woning. “We moeten nog wel schilderen en er komt ook nog een vloer in”, vertelt de ’s-Heerenbergenaar enthousiast. “De meubels heb ik ook al uitgezocht. Ik krijg een bed met een elektrische lattenbodem!”

Carnaval
Allereerste moet vader Frits Frauenfelder echter de rood-witte slingers van d’Olde Waskupen ophangen. “Hij is helemaal gek van carnaval”, zegt moeder Marjan. Ze is blij dat haar zoon binnenkort zelfstandig kan wonen. “Maar ik vind het ook wel lastig en spannend”, geeft ze toe. “Gelukkig krijgt hij 24 uur per week begeleiding van Estinea en woont hij straks bij ons in de buurt. We zijn ook bezig geweest met een woning in Didam, maar Bram hoort in ’s-Heerenberg.”

Het gebouw bestaat in totaal uit zeventien appartementen, waaronder twee gemeenschapsruimten. Van hier uit zorgt Estinea ook voor de begeleiding van de bewoners. “We werken nu met woningcorporaties in elf verschillende gemeenten samen”, vertelt Beatrijs van Riessen van de Raad van Bestuur van Estinea. “De woningcorporaties zijn eigenaar van de woningen, die wij voor onze cliënten huren. De samenwerking met Woningstichting Bergh is ontstaan omdat er vraag was naar woonruimte in ’s-Heerenberg.”

Samenwerking
Die samenwerking kwam tot stand door vastgoed ontwikkelaar Gerard Hendriksen. Hij werd een aantal jaren geleden door Woningstichting Bergh gevraagd om verschillende projecten van de corporatie, die niet van de grond kwamen, nieuw leven in te blazen.

“Bij deze locatie dacht ik direct aan zorg”, zegt hij. “Mooi in het centrum van ’s-Heerenberg, dicht bij alle voorzieningen. Vervolgens heb ik Estinea benaderd of ze bereid waren om hiervoor hun nek uit te steken. Dat hebben ze gelukkig gedaan. Zelf heb ik ook een gehandicapte dochter, die in een kleinschalige woonvorm in Duiven zit. Net als dit een prachtige voorziening.”

De appartementen in ’s-Heerenberg bestaan uit een woonkamer, keuken, slaap- en badkamer. “Ik kijk er naar uit om er te gaan wonen”, vertelt Remco Wijskamp (23), die van Prins Henk II de sleutel met nummer 7 heeft gekregen. “Ik kom uit Ulft, maar vier altijd carnaval in ’s-Heerenberg. Ik ga me hier daarom zeker vermaken.”