Eerste vrouwelijke leden bij schutterij St. Antonius

NIEUW-DIJK – Schutterij St. Antonius begroette afgelopen zaterdag de eerste vrouwelijke leden. Bij de Nieuw-Dijkse schutterij konden 97 jaar lang alleen mannen lid worden en mochten de vrouwen slechts als partner mee. Nu hebben de vrouwen dezelfde rechten en plichten als de mannen en mogen ze vandaag ook meestrijden om het koningschap.

V.l.n.r. Ellen Peters en Marian Amting krijgen het eerste vrouwenlidmaatschap uitgereikt door voorzitter Ronnie Derksen.

Marian Amting en Ellen Peters werden zaterdagavond officieel als eerste vrouwelijke leden ingeschreven. De twee viel de eer te beurt, omdat ze zich ook al jaren inzetten voor het bestuur van de Kring Montferland.

“Als bestuurslid van de Kring moet je lid zijn van een schutterij”, vertelt Amting. “Omdat dat bij mijn eigen schutterij St. Antonius tot dit jaar niet kon, ben ik al zeven jaar lid van schutterij St. Isidorus in Oud-Dijk. Nu de statuten in Nieuw-Dijk zijn gewijzigd, kan ik hier eindelijk lid worden.”

Peters en Amting kregen het eerste lidmaatschap door St. Antonius geschonken. “Wij zijn blij dat het vrouwenlidmaatschap er nu eindelijk door is”, zegt voorzitter Ronnie Derksen. “Daarmee zijn we de laatste van de zeven schutterijen in de voormalige gemeente Didam die nu ook vrouwelijk leden heeft. Iedereen vanaf 16 jaar kan zich nu als lid van St. Antonius inschrijven.” Dat deden zaterdagavond 414 mensen, waarvan 22 vrouwelijke leden.

Daarnaast neemt St. Antonius nu ook de jeugdfunctionarissen onder de 16 jaar mee in het lidmaatschap. Een andere wijziging in de statuten is dat leden nu kunnen kiezen voor een doorlopend lidmaatschap voor onbepaalde tijd. “Zo hopen we de verenigingsband nog verder te verstevigen”, vertelt Derksen.