Prinses Esther doorbreekt 55-jarige traditie Dolbotters

KILDER – Carnavalsvereniging De Dolbotters bestaat al 55 jaar, maar het was pas voor het eerst dat er een vrouw voorop ging tijdens het carnaval. Prinses Esther Reijmer had de primeur. Samen met haar Prins Theo vormde ze het eerste, en misschien wel laatste, Prinsenpaar van Dolbotterdarp.

Het eerste en misschien wel laatste Prinsenpaar van De Dolbotters.
Het eerste en misschien wel laatste Prinsenpaar van De Dolbotters.

De twee bestegen tijdens het Kilderse carnaval dan ook samen de troon. “Een bijzondere gebeurtenis”, weet Esther. “Carnaval is namelijk nog een echte mannenaangelegenheid. Bij de jeugd wordt er wel steeds vaker een prinses gekozen, maar bij de volwassenen gebeurde dat nog nooit. Ik ben er dan ook trots op dat wij voor het eerst in het 55-jarig bestaan van de vereniging tot Prinsenpaar zijn benoemd.”

Als 12-jarig meisje meldde Esther (49) zich al aan bij de vereniging. Ze nam plaats in de dansgarde en toen ze 17 was, werd ze hofdame. “Als hofdame ontmoette ik Theo”, zegt Esther. “Ik zag hem van boven uit de troon onder in de zaal carnaval vieren.”

Raad van Elf
In 1986 trad Theo (50) toe tot de Raad van Elf, die toen nog maar uit vier of vijf man bestond. “Als we een beetje door elkaar liepen, leek het nog wel wat”, lacht Theo. “Maar als er toevallig één of twee leden ziek waren, stelde het niks meer voor. Gelukkig is de vereniging sindsdien alleen maar gegroeid en hebben we al weer jaren een Raad van Elf die gewoon uit elf mannen bestaat.”

Veertien jaar geleden werd Theo voorzitter van de vereniging. Daarnaast is hij actief voor de optochtcommissie. Esther is inmiddels bestuurslid en zet zich in voor de jeugd van De Dolbotters. De dochters Marenka (23) en Laurie (21) volgden het voorbeeld van moeder Esther en maakten dit jaar als hofdames deel uit van het gevolg van hun ouders.

Optocht
Zondag stonden de vier met de adjudanten Erik Tempel en Laurens Buiting op de Prinsenwagen in de Kilderse optocht. “Er deden dit jaar maar liefst 46 wagens mee”, zegt Theo. “Die komen niet allemaal uit Kilder, maar we hebben tegenwoordig toch zo’n vijftien tot twintig bouwgroepen. Uit de omgeving komen echter ook altijd veel mensen naar Kilder om samen met ons carnaval te vieren. Zaterdag waren er zo’n zeshonderd man in onze Residentie Teunissen en zondag na de optocht was het er ook bommetje vol.”

Maandag was er het traditionele frühshoppen in de kroeg bij Jan (Teunissen). Hier werd het carnavalsfeest om 17 uur ook afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. “Voor de jeugd eindigde het carnaval pas op dinsdag bij het aftreden van de jeugdprins op school”, vertelt Esther. “Volgende week dinsdagmiddag vieren we dan alleen nog carnaval met de bejaardensoos bij Teunissen.”

Jubileumavond
Verder is er in het kader van het jubileum nog een feestavond op zaterdag 11 april in Residentie Teunissen. “Daarvoor hebben we de Retteketet Showband weten te strikken”, zegt Theo. Kaarten zijn in de voorverkoop vanaf 11 februari voor vijf euro verkrijgbaar bij Café Zaal Teunissen en Attent Lanke. Aan de deur kosten de kaarten 7,50 euro.