Eerste plantjes voedselproject in Greffelkamp gepoot

DIDAM – Het voedselproject van schutterij St. Isidorus Oud-Dijk heeft vrijdagmorgen een doorstart gemaakt in Greffelkamp. Nadat de schutterij in februari stopte, pakten Bart Jan Krouwel en Ineke Derkzen de schoffel weer op. Zij stellen 2000 vierkante meter van hun grond beschikbaar voor het verbouwen van groenten voor de Voedselbank Montferland.

[metaslider id=12452]Dat doen ze vanuit de stichting Groenteteelt Voedselbank Montferland. Vrijdagmorgen werden de eerste plantjes gepoot. De verwachting is dat over een week of zes, zeven de eerste kropsla, andijvie, bloemkool en spitskool kan worden geoogst en geleverd.

Bij de officiële doorstart van het voedselproject waren ook burgemeester Peter de Baat en wethouder Ingrid Wolsing aanwezig. Zij schroomden niet om daarbij zelf de handen uit de mouwen te steken. De burgemeester ging zelfs in zijn maatpak het land op om een aantal plantjes te poten. Hij lobbyde de afgelopen maanden flink voor een vervolg van het project.

“De burgemeester nam contact op met ons of wij een deel van onze grond beschikbaar wilden stellen om het project voort te zetten”, zegt Krouwel. “We dachten dat het alleen om de grond ging, maar het gaat ze ook om de productie van de groenten. Gelukkig worden we hierbij de eerste weken bijgestaan door oud-voorzitter Xaf Hendriksen en een aantal  vrijwilligers van St. Isidorus. Zij helpen ons bij de opstart.”

Pootgoed
De Welkoop in Didam neemt bovendien de eerste drie ladingen pootgoed, zo’n 2000 plantjes, voor haar rekening. Daarna levert de winkel de planten tegen inkoopsprijs aan de stichting. “Wij zijn natuurlijk hartstikke blij dat het project een vervolg krijgt en alweer zo snel”, vertelt Pieter Jan van den Berg, voorzitter van de Voedselbank Montferland. “Ook al hebben we in Chris Blij uit Groessen een prima alternatief. Hij levert ons over twee weken de eerste sla en spinazie. Maar het is mooi dat de groenten straks weer uit Didam komen.”

Ook schutterij St. Isidorus vindt het fijn dat het project wordt voortgezet. “We zijn er drie jaar heel intensief mee bezig geweest en dan is het jammer als het stopt”, zegt Xaf Hendriksen. “Maar het is vooral voor de voedselbank heel belangrijk dat de voedselproductie doorgaat. Wij wilden het in eerste instantie graag overdragen aan een andere schutterij in Didam, maar dat is helaas niet gelukt. Gelukkig zijn er nu anderen die het oppakken.”

Voor de verbouw van de groenten is de stichting nog wel op zoek naar vrijwilligers. Er worden mensen gezocht, mannen en vrouwen, die wekelijks een paar uurtjes willen helpen bij het schoffelen en oogsten. Wie interesse heeft of iemand kent die wil helpen, kan contact opnemen met Nancy van Wessel via info@nvanwessel.nl of 06-22489735.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.