Eerste Open Didam Darts in sporthal de Muizenberg

DIDAM – Sporthal de Muizenberg wordt in het weekend van 20 en 21 mei omgebouwd tot dartspaleis. Zo’n 128 darters strijden zaterdagavond en zondagmiddag op 26 dartsbanen om het eerste Open Didam Darts toernooi. “De inschrijving gaat boven verwachting”, zegt Jeremy Derksen. “Er hebben zich al 44 koppels en ruim zestig singles aangemeld.”

Jeremy Derksen (links) en Mike Hoeving zijn de drijvende krachten achter het eerste Open Didam Darts toernooi.

De 24-jarige Didammer organiseert het toernooi samen met zijn dartsteam en sporthalbeheerder Mike Hoeving. “We darten op een aardig niveau en spelen veel toernooien”, vertelt Derksen. “Dat bracht ons op het idee om zelf eens een toernooi te organiseren. Omdat we competitie spelen in de Muizenberg hebben we Mike gevraagd of hij hiervoor zijn sporthal beschikbaar wilde stellen. Hij was meteen enthousiast.”

In het verleden werden er in Didam al eens twee grote BDO-dartstoernooien gehouden bij Sportcenter Action. Die ambitie heeft Derksen niet, al hoopt hij wel dat het Open Didam Darts in de toekomst uitgroeit tot een toernooi waar wordt gegooid voor punten voor de wereldranglijst.

Prijzenpot
“Maar als we voor de eerste editie de mijlpaal van 128 deelnemers halen, ben ik al dik tevreden”, zegt hij. “We willen elk jaar wat groter en langzaam richting een toernooi, zoals dat destijds bij Action werd gehouden. Dat hangt echter ook samen met de prijzenpot. Om de echte grote jongens binnen te halen, moet de eerste prijs aantrekkelijk zijn. Dat is met ruim 2800 euro aan prijzengeld gelukt. We hebben alleen de pech dat er in hetzelfde weekend een groot PDC-toernooi wordt gespeeld in Engeland.”

Toch richt de organisatie van het Open Didam Darts zich zeker niet alleen op de topspelers. Het toernooi is voor iedereen toegankelijk. Voor het koppeltoernooi hebben zich inmiddels 44 koppels ingeschreven en voor het singlestoernooi zijn er al zestig aanmeldingen. “Tot 128 deelnemers wordt er in poules van vier of vijf gespeeld. Daarna is er nog een winnaars- en verliezersronde. Gaan we de 128 over, dan is er een knock-out systeem.”

Programma
De koppels spelen op zaterdagavond vanaf 19 uur en de singles op zondag vanaf 13 uur. Inschrijven kan tot een half uur voor aanvang van de wedstrijden. De sporthal wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een heus dartspaleis. “Voor de finales bouwen we een speciale podiumbaan”, vertelt Mike Hoeving. “De poulewedstrijden worden op de overige 26 banen gespeeld. De zaal wordt verder aangekleed men een grote kroonluchter en met lange tafels, hangtafels, een bar en mastercaller proberen we het echte PDC-sfeertje te creëren.”

Voor de kinderen is er een blagenparadijs en zowel op de zaterdagavond als zondag is er fundarten. Hoeving: “Bij het fundarten moet je op drie meter afstand van het bord zoveel mogelijk punten proberen te gooien. Wie dat het beste doet, wint tien kratten bier.”

Inschrijven voor het Open Didam Darts kan via opendidamdarts@gmail.com en kost 15 euro voor koppels en 10 euro voor singles. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina @Opendidamdarts.