Eerste Jan2Jan Run met start en finish in kroeg

DIDAM – Jan&Jan en Café Uniek hebben bij de organisatie van een ludieke Didamse hardloopwedstrijd de handen ineen geslagen. Op zaterdagavond 8 november vindt voor het eerst de Jan2Jan Run plaats. Het startschot wordt gegeven in de kroeg van Jan Freriks (Café Uniek) de finish met afterpartij is bij Jan&Jan.

V.l.n.r. Mark Italiaander, Bernadette Stark, Juul Gesthuizen en Roy Gieling.

V.l.n.r. Mark Italiaander, Bernadette Stark, Juul Gesthuizen en Roy Gieling.

Het parcours gaat door hartje Didam en heeft een lengte van 2,5 kilometer. De meer geoefende hardlopers kunnen echter ook aan de wedstrijd over 5 of 10 kilometer meedoen. “De tijden worden wel geregistreerd, maar het gaat toch vooral om de gezelligheid”, vertelt Roy Gieling, die het initiatief voor de hardloopwedstrijd nam.

“Mijn vriendin deed afgelopen jaar mee aan de Marikenloop in Nijmegen. Toen ik langs de kant stond te kijken en al die gillende meiden voorbij zag komen, dacht ik ‘zoiets moeten we ook in Didam organiseren, maar dan voor mannen’. Ik heb het idee voor een Jan tot Jan loop op Facebook gezet en daar werd massaal op gereageerd. Vervolgens heb ik Bram Gesthuizen en Jan Freriks gepolst en ook zij waren enthousiast.”

Knipoog
En zo wordt op zaterdag 8 november de eerste Jan2Jan Run gehouden. Een hardloopwedstrijd met een knipoog voor zowel mannen als vrouwen. “Ook vrouwen komen in de kroeg”, lachen Juul Gesthuizen en Bernadette Stark, die samen met Mark Italiaander de organisatie vanuit de beide horecagelegenheden op zich hebben genomen.

“Iedereen van 18 jaar en ouder kan meedoen aan het evenement. Daarbij wordt bewust de horecaleeftijd gehanteerd. Vooraf is er een hapje en een drankje bij Uniek, achteraf een afterparty met live muziek bij Jan&Jan. We wilden het eerst met de Diemse kermis doen, dan is half Didam als afgezet, maar daarvoor kregen we op zo’n korte termijn de vergunningen niet rond. Als het echter slaagt, combineren we het volgend jaar wel met de kermis.”

Parcours
De deelnemers lopen vanaf Café Uniek door de Kruisstraat, Schoolstraat, langs de markthal, door de Kostersstraat en Torenstraat over het terras van Jan&Jan terug naar de Spoorstraat. “Misschien rennen ze ook nog een rondje door de cafés”, oppert Mark Italiaander. “We denken verder aan wat ludieke dingen onderweg, maar die zijn nog niet concreet.”

De inschrijving voor het evenement is inmiddels gestart en loopt tot 31 oktober. Meedoen kost 10 euro, waarbij een gesponsord T-shirt, een flesje Radler 0.0 bij de finish en een bedrukte bieropener als medaille zijn inbegrepen. “Ons doel is om er een jaarlijks terugkerend sportief en gezellig evenement van te maken”, zegt Gieling. “Ons motto is dan ook ‘Met 11-11, Sinterklaas, Kerstmis en carnaval voor de boeg, loop je jezelf eerst fit van kroeg tot kroeg’.”

Goed doel
Aan de Jan2Jan Run is ook een goed doel gekoppeld. De opbrengst van het evenement gaat dit jaar naar de Voedselbank Montferland. “Om zoveel mogelijk geld op te halen zijn we nog op zoek naar sponsors, die eventueel hun naam op het shirt willen laten drukken”, vertelt Gesthuizen. Inschrijven voor de wedstrijd kan via www.janenjan.com. Op de Facebookpagina Jan2Jan Run staat het laatste nieuws over het evenement.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.