Edelsmid brengt bordspel weer op tafel

BEEK – In deze tijd van computerspellen en smartphones worden er steeds minder spellen aan tafel gespeeld. Om het bordspel weer op tafel te krijgen, ontwikkelde edelsmid Caroline van den Bogaert PakKei. Het spel is gemaakt van alleen natuurlijke materialen, net als haar streeksieraden.

Edelsmid Caroline van den Bogaert ontwikkelde het bordspel PakKei. De speelstenen vond ze langs de oevers van de Rijn en in het Bergherbos.
Edelsmid Caroline van den Bogaert ontwikkelde het bordspel PakKei. De speelstenen vond ze langs de oevers van de Rijn en in het Bergherbos.

De Beekse ontwerpt en maakt al jaren ringen, kettingen, armbanden en oorbellen van zelf gevonden stenen. Deze zoekt ze voornamelijk langs de Rijn op het Gelders Eiland, maar ook in het Bergherbos. Om ze hun glans en kleuren te geven, slijpt of trommelt Van den Bogaert de stenen in haar atelier in Beek.

“Er zijn maar weinig mensen, die weten dat de stenen die je in je eigen omgeving kunt vinden zo mooi zijn”, zegt Van den Bogaert. Dat laat ze zien in haar sieraden. “Maar ik wil mensen ook op een andere manier in aanraking laten komen met de schoonheid van de natuur. Zo kwam ik op het idee om de stenen te verwerken in een bordspel.”

Bij PakKei wordt er gespeeld met drie type stenen, kwartsen, vuurstenen en lydieten. De kwartsen worden op een houten bord gelegd, waarin 21 kommetjes zijn gefreesd. De vuurstenen zijn de verzamelstenen en de lydieten de blokkadestenen. “Het is een spel voor twee personen, waarbij je zoveel mogelijk stenen moet verzamelen.”

Spelregels
Er wordt gestart vanuit een hoekpunt. De speelsteen mag alle kanten op bewegen, behalve diagonaal. Om de beurt wordt er met de dobbelsteen gegooid. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan hoeveel kommetjes de speelsteen moet worden verplaatst. Ligt in het kommetje waar je uitkomt een steentje, dan mag je die pakken.

“Als je een zes gooit mag je een blokkadesteen inzetten en in een leeg kommetje plaatsen”, legt Van den Bogaert uit. “Daarmee versper je de doorgang voor je tegenspeler. Het spel eindigt als alles verzamelstenen op het bord op zijn. Wie op dat moment de meeste stenen heeft verzamelt, is de winnaar.”

Ook de overige onderdelen van het spel bestaan uit natuurlijke materialen. Het bord is uit een houten kast gezaagd en bewerkt met ecologische beits. De dobbelsteen is van been en de zakjes voor de stenen van het leer van een afgeschreven stoel. “Ik wil ook nog een bordspel maken als een echt streekproduct”, zegt ze. “Het bord bak ik van klei, die ik heb gekregen van een steenfabriek in Spijk. En er komen Romeinse dobbelstenen bij. De Rijn was namelijk de grens van het Romeinse rijk en een belangrijke transportlijn voor de Romeinen. Zo heb ik er ook een mooi verhaal bij.”

Van den Bogaert heeft inmiddels twee bordspelen verkocht. Meer informatie staat op de website www.streeksieraden.nl.