Duizenden carnavalisten nemen bezit van Waskuupstad

’s-HEERENBERG – Nu carnaval voor de deur staat, wordt ’s-Heerenberg weer omgedoopt tot Waskuupstad. Van 24 tot en met 28 februari trekken in onder andere drie optochten duizenden carnavalisten door de stad.

Optocht Waskupen 2015Het programma van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen begint op vrijdagavond 24 februari om 19.11 uur met de onthulling van het monument op het Stadsplein. Daarna benoemt Eckhard I de commandeurs in de Orde van d’Olde Waskuup. Dit is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor het carnaval in Waskuupstad. Ook ontvangt de bedenker van het carnavalsmotto van 2017, ‘Zo heurt ‘t’, een oorkonde en onderscheiding. Dit jaar gaat die eer uit naar Luce Marissink-Mijnen.

Berghse Kei
Aansluitend aan de opening wordt in het ‘Hof van Hedel’ (Gertrudis) de Berghse Kei uitgereikt. Dit is de hoogste onderscheiding binnen de carnavalsvereniging. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon, groep of instelling uit de regio die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal-cultureel of maatschappelijk gebied. In het verleden ging deze hoge onderscheiding onder andere naar Okidoki Radio, Stichting Kunst en Kunstig Zeddam, MvR en vorig jaar kreeg Stichting Sinterklaas in Bergh de eer.

Nieuw op de vrijdagavond is de Carnavals Tienerparty voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Deze avond wordt georganiseerd om een overbrugging te vormen tussen het volwassenen carnaval en het feest voor de kinderen. Het feest wordt georganiseerd in samenwerking met zalencentrum De Gracht.

Zaterdag
Carnavalszaterdag begint met de heilige mis in de Pancratiuskerk. Deze traditionele kerkdienst begint om 9.30 en de muziek wordt verzorgd door The Eternal Singers en Awesome. Na afloop van de mis trekken de carnavalisten naar het Stadsplein, waar jeugdprins Timo I het jeugdmonument onthult. Aansluitend is er een jeugdhappening bij De Gracht waarmee het jeugdcarnaval officieel wordt geopend. ’s Middags maken de prinsen, het gevolg en het bestuur een rondgang door de buurten en straten van Waskuupstad.

Optochten
Zondag om 14.11 volgt het hoogtepunt van het carnaval in ’s-Heerenberg. De grote optocht gaat onder begeleiding van de kerkklokken van de Pancatiuskerk van start. De bonte stoet begint op de Slotlaan en eindigt op De Bleek. De routes en verdere informatie staan op de website van d’Olde Waskupen.

Carnavalsmaandag is de dag van de jeugd. Ook dit jaar mag de kinderoptocht zich weer op grootse belangstelling heugen. Steeds meer wagens gaan op maandag om 14.11 uur van start en trekken door de straten van Waskuupstad.

Dinsdagochtend brengen de prinsen en het gevolg een bezoek aan het bejaardenhuis Gertrudis. Aansluitend gaat om 11 over 11 de prestatietocht van start bij ’t Olde Veld, waarbij alle carnavalisten zich aan kunnen sluiten en een stempelkaart op kunnen halen voor de kroegentocht.

Om 12.41 uur is er een jeugdhappening bij de Gracht, waarna omstreeks 14.30 uur de rommeloptocht van start gaat vanaf het Stadsplein. Die eindigt op De Bleek waar met het popverbranden een einde komt aan het jeugdcarnaval. De volwassenen kunnen dan nog de hele avond doorfeesten, maar moeten om middernacht ook afscheid nemen van het carnavalsjaar.

Kijk voor het volledige programma op www.waskupen.nl.