‘Duits dweilen’ met Vesters Walder Muzikanten

NIEUW-DIJK – Het wordt geen concert om alleen maar bij te zitten en naar te luisteren. Integendeel zelfs. De Vesters Walder Muzikanten hopen zaterdag 12 september met hun eerste Biergarten Fest het publiek juist op de banken te krijgen. Als het even kan gekleed in lederhose of dirndl en met een goedgevulde bierpul in de hand. “Een beetje Duits dweilen”, zegt muzikant Jhonny Amting.

De Vesters Walder Muzikanten houden zaterdag 12 september ‘das erste VWM Biergarten Fest’ op het ‘Haaghehofke’ in Nieuw-Dijk. “We willen het publiek vermaken.”
De Vesters Walder Muzikanten houden zaterdag 12 september ‘das erste VWM Biergarten Fest’ op het ‘Haaghehofke’ in Nieuw-Dijk. “We willen het publiek vermaken.”

Amting speelt in de Zevenaarse blaaskapel de tweede trombone en bouwt voor het feest zijn eigen erf om tot Bauernhof. Het ‘Haaghehofke’ aan de Haaghweg 12 in Nieuw-Dijk verandert dan ook in een heuse Biergarten compleet met Bayerische vlaggen, biertafels en banken. “Uiteraard worden daarbij echte Duitse bieren en andere drankjes geschonken en bakken we heerlijke Bratwursten”, vertelt Amting. “Iedereen is welkom, maar we vragen mensen wel vooraf te reserveren bij unsere Nicole.”

Het idee voor het Biergarten Fest ontstond toen de Vesters Walder Muzikanten onlangs weer eens werden uitgenodigd voor het frühshoppen. “Dan spelen we meestal maar een half uurtje en staat het publiek binnen de kortste keren op de banken”, zegt Amting. “Zo worden we ook steeds vaker uitgenodigd voor oktoberfeesten in Nederland en Duitsland. Daar beleeft niet alleen het publiek veel plezier aan, maar dat is voor ons ook hartstikke leuk om te doen. Daarom werd het idee geopperd om zelf eens een feest te organiseren, waar we alleen maar dit soort muziek kunnen spelen.”

Amusement
De blaaskapel, bestaande uit ongeveer twintig muzikanten en een zangduo, speelt voornamelijk böhmische, moravische en egerländer muziek. Het orkest onderscheid zich vooral doordat het naast de polka’s en walsen veel amusementsmuziek maakt. “We spelen bijvoorbeeld veel van Ernst Mosch, Peter Schat en Ernst Hutter. Er staan onder andere bekende nummers als Der Alte Dessauer, Sierra Madre en Du hast mich Tauzendmal belogen van Andrea Berg op ons repertoire. Maar we kunnen ook prima improviseren en voelen het publiek goed aan. Daarbij kunnen we putten uit zo’n vier- tot vijfhonderd nummers.”

Een groot deel van dat repertoire klinkt zaterdag 12 september ook op het ‘Haaghehofke’. Wie zin heeft in een gezellig feestje wordt dan ook uitgenodigd. “De entree is gratis. We hoeven er niet aan te verdienen, maar willen de mensen én onszelf alleen een leuke avond bezorgen. We hopen daarom dat er veel mensen gehoor geven aan onze uitnodiging. Als dat gebeurt en we spelen quitte dan willen we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

Reserveren
‘Das erste Vesters Walder Muzikanten Biergarten Fest’ begint zaterdag 12 september om 20.00 uur. De blaaskapel speelt vanaf 20.30 tot ongeveer 23 uur. “Het ligt aan het publiek hoe lang we doorgaan.” Daarna is er nog een afterparty met een DJ. De entree is gratis, maar bezoekers moeten wel vooral reserveren bij Nicole. Dat kan uitsluitend via de mail: nicole@vwmkapel.