d’Olde Waskupen overschrijdt stads- en landsgrenzen in Pronkzitting XL

’s-HEERENBERG – Al weken van tevoren was het jaarlijks terugkerende evenement Pronkzitting XL van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen uitverkocht. Carnavalisten uit de hele regio kwamen zaterdagavond 27 januari massaal naar sportcentrum Laco in ’s-Heerenberg om te kijken naar het volle en gevarieerde programma dat Prins Thiemo I voorgeschoteld kreeg.

Awesome tijdens de Pronkzitting XL 2018. Foto Marco Scheurink

De avond vond plaats onder begeleiding van president Danny Krijgsman, het Grensland orkest, Awesome en Bad Habit. Met vaste programmapunten zoals de dansgarde, de jonge band Loud (voorheen The Cubs) was het programma al erg gevarieerd. Maar tijdens XL is er niet alleen ruimte voor plaatselijk talent. De carnavalsvereniging heeft ook artiesten van buiten de stads- en landsgrenzen. Winnaar van de carnavalskrakertrofee van Optimaal FM, Hey Now, bracht onder andere het nummer ‘t is weer zo wiet’. Sniederke liet zijn nieuwe inzending voor de carnavalskraker horen met de titel ‘Dat smik naor meer’.

Buitenlandse acts
Ook landsgrenzen worden overschreden. Kees Engelbarts en zijn zoon Daan kwamen vanuit Genève om de originele versie van Mientje te brengen.  Dit alles onder toeziend oog van moeder/oma Mientje. Alleen op gitaar, zoals hun vader en opa Bernard het ooit bedacht heeft. Het zorgde voor kippenvel bij alle carnavalisten.

Aansluitend zette een andere buitenlandse act de hele zaal op zijn kop. De Prinzengarde van buurvereniging Geck uit Emmerich gaf al een aantal keren acte de présence op Pronkzitting XL en zorgde iedere keer voor spektakel. Zo ook dit jaar.

Over buitenlandse acts gesproken. Het Valentino Trio, bestaande uit Danny (Daniël Schmitz) en Vinnie Valentino (Vincent Nijhof) kwam net terug uit Zuid-Korea en was vergeten welke nummers ze nou eigenlijk in hadden moeten studeren. Uiteindelijk na een omzwerving van nummers kwam de band samen met de broers uit bij ‘Je Loog tegen mij’. Tomas Garrido bracht de zaal in Spaanse sferen met ‘Marina’ en een Spaanse medley.

Ouders en kinderen
Verder stond het programma vooral in het teken van ouders en kinderen. Naast Kees en Daan Engelbarts, brachten Sjaak sr. en Sjaak jr. Böhmer de Hossa medley vol oude Duitse schlagers. Lin en Harry Gerritsen zongen als vader en dochter samen het nummer ‘Don’t go breaking my haert’.

Just4fun bracht een prachtige medley van Gloria Estefan. Peter Schrauwen haalde een carnavalshit uit de oude doos en vertolkte ‘Olde Waskuup’. Debutant Danny Evers zorgde er met een feestversie van ‘Het is een nacht’ voor dat de voeten van de vloer gingen. DJ Elmo zorgde tijdens de afterparty dat de voeten van de vloer bleven gaan.

Carnavalist van het jaar
Jaarlijks wordt op deze avond ook de onderscheiding van carnavalist van het jaar uitgereikt. Die eer ging dit jaar uit naar Piet Willemsen. Piet is al lid van de vereniging sinds 1978, is voorzitter van de dansgarde, lid van de technische- en horecacommissie en zet zich zo al jaren in voor de d’Olde Waskupen.

Pronkzitting XS
Op zaterdagmiddag gaf de jeugd al het goede voorbeeld. Al weken waren tientallen kinderen tijdens de buutschool aan het oefenen op de acts. Op zaterdagmiddag brachten zij voor jeugdprins Jeb I een prachtig en kleurrijk programma vol dans en muziek. Daarnaast kreeg Sil Evers de eer om zich een jaar lang carnavalist van het jaar bij de jeugd te mogen noemen.

Over twee weken barst het feest los in Waskuupstad. Met de pronkzittingen is een aftrap verricht van het regionale carnaval. Uitgebreide verslagen over de pronkzittingen zijn te lezen op www.waskupen.nl.