Diemse meimarkt nieuw leven ingeblazen

DIDAM – De Diemse meimarkt en najaarsmarkt tijdens de oktoberkermis in Didam worden nieuw leven in geblazen. De belangstelling voor beide markten liep de laatste jaren steeds verder terug en de kramen werden niet meer gevuld. Reden voor de gemeente Montferland om actie te ondernemen.

Tijdens de oktoberkermis in 1988 kon je nog over de koppen lopen. Fotoarchief OVD

Zij zocht de samenwerking met de firma Hoek-Klein en Thema Events, die de opdracht kregen om de markten weer wat van hun allure van vroeger terug te geven. “Toen kon je over de koppen lopen en kwamen mensen van heinde en verre met treinen en bussen vol naar de kermis in Didam”, weet Theo Drost van Thema Events nog.

Als organisator van braderieën en rommelmarkten in de hele regio zag ook Drost de interesse voor de meimarkt en najaarsmarkt de laatste jaren minder worden. Tijdens de laatste najaarsmarkt in oktober stonden er nog maar zo’n vijftig kramen en was er nauwelijks beleving.
“In samenwerking met de firma Hoek-Klein proberen we er weer een mooie markt van te maken”, zegt Drost. “Voor de meimarkt op maandag 7 mei hebben we inmiddels zo’n 140 kramen in en buiten de markthal gevuld. Ook komen er standhouders en houden we een verloting voor de kinderen. De kermisexploitanten stellen hiervoor zo’n dertig tot veertig pakketten samen, die zijn te besteden op de kermis.”

De lootjes worden verkocht door bekende Disney-figuren. Verder zijn er diverse muzikale acts, zoals Ben the Banjoman die met zijn stokpaardje en banjo door de straten loopt. Didammer Hans Neervoort maakt muziek bij de markthal en saxofonist Ben Wissink probeert als straatmuzikant zoveel mogelijk geld bij elkaar te spelen voor KiKa. Daarnaast komt Nederlands kampioene standwerken Lydia van de Ruit naar Didam.

Drost: “Zo proberen we weer een beetje van de sfeer en nostalgie van vroeger terug te krijgen. Toen gingen de mensen ’s morgens massaal naar de markt en dronken ze daarna een pilsje bij ‘de Harmonie’ en ‘Het Zwijnshoofd’. Tegenwoordig gaan velen eerst werken en pas om vijf uur naar ‘de Plok’ voor een kermisborrel. Die trend willen we graag doorbreken.”

De voorjaarsbraderie vindt plaats op maandag 7 mei van 10 tot 16 uur.