Didamse carnavalisten laten zich inspireren door actualiteit

DIDAM – Bijna 150 kleurrijke creaties trokken er zondagmiddag door de straten van Didam. In de ‘mooiste carnavalsoptocht van de regio’ lieten de wagenbouwers en loopgroepen zich  veelal inspireren door de actualiteit. Het clusterbeleid van de gemeente, het sluiten van kerken en scholen en de Olympische Spelen waren geliefde onderwerpen.

Zo uitte Loil uitte zijn onvrede over de Montferlandse politiek ook in de carnavalsoptocht van de Vrolijke Drammers. De Sökkels en Rakkenakkies bouwden een praalwagen over de Galliërs van Loil en het gevecht tegen de legers van burgemeester Peter de Baat. En volgens de sprookjes van De Boezemvrienden was er eens een kerkdorp met een kerk, een levendig zalencentrum en eigen identiteit zonder clustering.

De Vruutdruuvels
De Vruutdruuvels koos dit jaar de Olympische Spelen als thema. Daarmee speelde de 33-jarige carnavalsgroep in op de actualiteit van vandaag. Op de wagen prijkte een karikatuur van schaatser Sven Kramer die in een arrenslee, voortgetrokken door drie husky’s, zijn overwinning in Zuid-Korea vierde. Voorop liep een Koreaanse, die de Nederlandse equipe aankondigde. Een groep curlingspelers vermaakte het publiek met een op afstand bestuurde curlingsteen.

De 11jes
Ook de optocht van carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk kende een 33-jarige jubilaris. De Heideboys vierden het jubileum op de voor hen bekende wijze. Op de twee verdiepingen tellende wagen werd een mooi feestje gevierd door de inmiddels bijna 60-koppige groep.

“De kinderen gaan tegenwoordig ook mee, al vliegt een aantal al weer uit om een eigen wagen te bouwen”, vertelt Alfred Nibbeling, Heideboy vanaf het eerste uur. De wagen kreeg dan ook de passende titel ‘De tied vlug’. De volwassenen gingen hierop gekleed in een ouderwets pilotenkostuum en de jeugd als moderne piloten. “Deze wagen hebben we inmiddels tien jaar”, zegt Willie Wiendels, de techneut van de groep. “Vijf jaar geleden hebben we hem helemaal opnieuw opgebouwd. Elk jaar krijgt hij een ander ‘jasje’, waarbij Remy Koster verantwoordelijk is voor het schilderwerk.”

Jongeren
In de optocht van De 11jes reden echter ook veel jongerengroepen mee. Zo bouwen de 13- en 14-jarige jongens van De Bikkels al weer acht jaar een wagen, maar deden ze dat dit jaar voor het eerst zonder de hulp van de ouders. Inmiddels is de groep uitgebreid met een aantal meiden en Didamse klasgenoten van de ‘nieuwe’ basisschool De Expeditie en bestaat ze uit 25 kinderen.

De Bikkels.

“Ze hebben de hele wagen zelf gelast, geplakt en geverfd”, vertelt moeder Esmee Derksen trots. “Er is een wereldbol, iglo, pinguïn en palmboom gemaakt.” Het thema van de wagen was ‘Gaat het zo door met het klimaat, lopen er straks eskimo’s door de straat!’

De Dröpkes deed opnieuw van zich spreken met de wagen Blik op de weg. De groep, die al drie keer de eerste prijs won in de optocht van De 11jes, pakte nog één keer groots uit. Na het carnaval moet de Nieuw-Dijkse groep haar onderkomen in de maalderij in Loil namelijk verlaten en op zoek naar een nieuwe bouwplek.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.