Didam en Montferland inspiratiebron tweede cd Joop Boxstart Bend

DIDAM/BABBERICH – Wat vorig jaar begon als een cd-project krijgt binnenkort een vervolg met een tweede album. Na ‘Disse kant’ presenteert de Joop Boxstart Bend zondag 22 november in Gasterij de Harmonie in Didam zijn nieuwe cd ‘De Andere Kant’. Daarmee voegt de gelegenheidsband weer tien nummers over de Liemers en Achterhoek aan het repertoire toe.

Vorig jaar presenteerde de Joop Boxstart Bend zijn cd-single in de kapel van het Albertusgebouw in Didam. Zondag 22 november vindt bij de Harmonie de presentatie van de tweede cd plaats. Hier werd ook de eerste cd gepresenteerd.

Vorig jaar presenteerde de Joop Boxstart Bend zijn cd-single in de kapel van het Albertusgebouw in Didam. Zondag 22 november vindt bij de Harmonie de presentatie van de tweede cd plaats. Hier werd ook de eerste cd gepresenteerd.

De titel van het eerste album verwees zelfs naar de Liemers en Achterhoek, de streek waar alle muzikanten die aan de cd meewerkten werden geboren. Hoewel de naam dit keer anders doet vermoeden, gaan de meeste liedjes ook nu weer over de eigen regio.

“Vooral over Didam en Montferland”, zegt Joop Boxstart. “‘De Andere Kant’ gaat echter ook over de andere kant van Joop. Op het podium ben ik een clown, maar in het dagelijks leven ben ik sociaal bewogen en probeer ik mensen aan te zetten tot nadenken. Zo zat ik vroeger in de antikernenergie beweging en maak ik me tegenwoordig sterk om de Liemers weer op de kaart te zetten. De meeste liedjes op de nieuwe cd hebben dan ook een dubbele laag, een boodschap voor de goede luisteraars.”

Nieuwe nummers
De nummers op het album worden allemaal voor het eerst uitgebracht. Sommige liedjes schreef Boxstart echter al jaren geleden en speelde de band al bij eerdere optredens. Zoals ‘We lopen nog een keer’ en ‘Het Domineeströ-tje’, die allebei over Didam gaan. “In het Domineeströ-tje in Diem is vroeger tijdens de kermissen menig verkering ontstaan’’, weet Boxstart. ,,Daar is heel wat afgevreeën. Tegenwoordig nemen ze hun vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis en zeggen ze tegen de olde luj ‘moeten jullie niet weg’. Dat er de laatste jaren zoveel is veranderd, daar gaat het nummer over.”

‘Angelique uut Ni-j Diek’ en ‘De Sax’ schreef Boxstart pas onlangs en werden nog niet eerder tijdens een optreden gespeeld. In ‘De Sax’ zingt hij over Cor Kamps uit Pannerden. Kamps was één van de drie broers in de band ‘The Music Brothers’, die in de jaren zestig op alle kermissen in de regio speelde.

“Ik was laatst bij zijn dochter en zij had de saxofoon van haar veel te vroeg overleden vader aan de muur hangen. Toen ik dat zag, begon het meteen te borrelen en was het idee voor een nieuw liedje geboren. Met Marcel Tiemessen hebben we er nu bovendien een geweldige muzikant bij, die mij tijdens het nummer op saxofoon begeleidt. Als hij het op zijn sax speelt, gaat het door merg en been.”

Het protestlied ‘Old Liemers geet dood, maor waor het stervende is hullet zich groot’, dat Boxstart schreef na het plaatsen van de Achterhoek-borden in de Liemers, staat niet op de cd. “Dat komt nog.”

Kaarten
‘De Andere Kant’ wordt zondag 22 november om 14 uur gepresenteerd in de Harmonie. ’s Avonds vanaf 20 uur is er nog een tweede concert. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij de Harmonie aan de Kerkstraat 2 in Didam, Grimpeur Wielersport aan de Beekseweg 42 in Babberich (0316-248080) of op afspraak bij A60 Studio, 06- 46484752. De cd is vanaf 22 november na afloop van de presentatie te koop voor 15 euro.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.