Dialectband de Boetners geeft ‘vol gas’ op tweede album

BRAAMT/ULFT – Het is pas vijf jaar geleden dat de Boetners het levenslicht zagen. Na een bezoek aan de Zwarte Cross lieten Kevin Raayman en Koen Büttner zich inspireren tot het schrijven van een eerste dialectnummer. Kort daarna sloten Bram Kruijt en Alex Simons zich bij de band aan en volgde er meer eigen werk. Dat leidde onlangs al tot de productie van een tweede album.

De Boetners presenteerden zaterdag 21 mei hun tweede album op het poppodium van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Foto Lisan Pierik
De Boetners presenteerden zaterdag 21 mei hun tweede album op het poppodium van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Foto Lisan Pierik

Zaterdag 21 mei presenteerden de Boetners het album in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Het is de opvolger van de debuut-cd ‘A-j Moar Schik Hebt’ uit 2014. “Toen was het heel kleinschalig”, weet leadzanger en gitarist Kevin Raayman nog. “Het eerste album hebben we zelf gemixt en opgenomen. De presentatie was bij grenscafé De Peer in ’s-Heerenberg voor tachtig mensen. Sindsdien zijn we enorm gegroeid als live band.”

Als winnaar van de publieksprijs bij de bandcompetitie in de DRU mocht de rockband al spelen tijdens Huntenpop. Verder waren er onder andere optredens met Normaal op het Høkersweekend, een airplay bij Giel Beelen op 3FM en theatershow in het Barghse Huus. Onlangs waren de Boetners bovendien te zien in de serie ‘Deurdonderen’ van Omroep Gelderland.

De Boetners wordt zo een steeds bekendere naam in de dialectrock wereld. Voor de totstandkoming van zijn tweede album koos de band dan ook voor een professionelere aanpak. De nieuwe plaat werd opgenomen in de studio van Hendrik Jan Bökkers in het Overijsselse Heino en ook de presentatie moest grootser.

“Daarvoor hebben we Erik Ramaker van de DRU benaderd. Hij was meteen enthousiast, ook omdat de reacties na ons optreden in een volle tent op Huntenpop goed waren. Samen met hem hebben we een plan gemaakt voor de presentatie. We wilden in elk geval een aantal toffe mensen uitnodigen en dat is gelukt.”

Normaal
Zo werd de avond geopend door de dialectbands Jajem en Kiek Now Us en waren Alan Gascoigne (ex-Normaal) en Willem te Molder van Boh Foi Toch de gastmuzikanten. Raayman: “Alan moest er sowieso bij zijn. Met hem hebben we al vaker opgetreden. Willem te Molder was een persoonlijke wens. Boh Foi Toch is net als Normaal een inspiratiebron voor onze nummers. Het is mooi dat zij de moeite doen om met ons te spelen. Het geeft aan dat we als band gegroeid zijn.”

Op het tweede album is verder ook duidelijk te horen dat de Boetners zich laten beïnvloeden door de muziek van Jovink en de Voederbietels. Stond er op de eerste cd nog wat rustiger en akoestisch werk, dit keer geeft de band ‘vol gas’. “Twee van de twaalf nummers zijn misschien iets rustiger. Het ene is in de studio echter gewoon met de elektrische gitaar opgenomen en het andere is een beetje een feestnummer in de stijl van Boh Foi Toch.”

Toch gaat de muziek van de Boetners alle kanten op. De band speelt meerdere stijlen. “Alles wat we cool vinden, maken we”, zegt Raayman. “Daarbij willen we vooral plezier maken en dat stralen we ook uit op het podium. Onze optredens zijn altijd een feestje.”