Derde 3 Oever Festival in het teken van ‘zelf doen’

REGIO – De Gelderse Poort staat van 14 tot en met 16 september in het teken van kunst en cultuur tijdens het 3 Oever Festival. Tijdens dit derde culturele festival aan de oevers van Rijn, Waal en het Pannerdens Kanaal, kan het publiek op de fiets van pleisterplaats naar atelier, van pont naar tentoonstellingsplek en van kerk naar kroeg.

Dit jaar zijn er drie eigen festivalproducties. De 3 Oeverture is de theatrale opening op vrijdagavond 14 september bij Fort Pannerden. Het nieuw opgerichte 3 Oever Orkest en Saxperiment Stroomopwaarts, een groep van meer dan 33 saxofonisten uit de hele Gelderse Poort, treden drie keer op met een stuk van de Nijmeegse componist Jos Engelhard. Zelf doen en samen doen is hierbij het uitgangspunt.

‘Harteklank’, een samenwerking van 3 Oever Festival-veteranen La Zona en de dansers van SJI Parts, is ook een productie die speciaal voor het festival is gemaakt. De muzikanten en dansers hebben elkaar dit jaar gevonden vanuit hun individuele discipline en eigenheid. Rijd vanaf pleisterplaats De Piramide aan de Waal mee met een culturele fietstocht naar deze voorstelling in de protestante kerk van Gendt.

Workshops
Zelf doen heeft ook te maken met de vele workshops die tijdens het festivalweekend worden gehouden. Portrettekenen, verhalen schrijven, kaarten maken met riviergrind en een concert geven van zelf gefabriceerde muziekinstrumenten van gejut afval is allemaal mogelijk op de 3 oevers.

3 Oever Open Atelier Route
Bijna zestig beeldend kunstenaars stellen hun atelier open of exposeren in een café of restaurant. Hiervoor zijn drie fietsroutes uitgezet, via de pontveren aan elkaar verbonden.  Van vrijdag tot en met zondag zijn de ateliers open van 11 tot 170 uur. De meeste kunstenaars zijn ook aanwezig om te vertellen over hun werk of om samen met de bezoekers aan kunst te werken.

Pleisterplaatsen
Elke oever heeft een pleisterplaats, waar op zaterdag en zondag een keur aan muziek, dans, theaterworkshops, exposities van beeldende kunst en goed eten en drinken is. Daarnaast heeft elke oever één of twee andere locaties, allemaal met een eigen programma en signatuur.

Dit jaar is er voor het eerst een speciaal programma voor jonge gezinnen. Dit vindt plaats bij De Bijland bij Tolkamer. Circus Snor zet hier de tent op. Niet alleen de oever, maar ook op het water is er een programma. Op zaterdagavond is er tussen de oevers bovendien een jazzcruise over de Rijn. 

De laatste informatie over het programma staat op www.3oeverfestival.nl.