Deelnemers Baggerloop door het slijk voor Duchenne

DIDAM – Het gaat niet om de snelste tijd. Meedoen en niet opgeven is belangrijker dan winnen. Met die Olympische gedachte gaan zondag 1 maart weer honderden deelnemers aan de Diemse Baggerloop van start. De twintigste editie, waarvoor de organisatie dit jaar het ‘magische’ aantal van minimaal vijfhonderd inschrijvers hoopt te halen.

Vanaf de Westernboerderij is een parcours van zes kilometer uitgezet, waarbij onderweg menig sloot moet worden getrotseerd.
Vanaf de Westernboerderij is een parcours van zes kilometer uitgezet, waarbij onderweg menig sloot moet worden getrotseerd.

“Het evenement groeit nog elk jaar”, zegt Gert Arentz. Hij is de pr-man van de activiteitengroep van triathlonvereniging Triathliem, die de Baggerloop organiseert. “De afgelopen jaren hebben we ons ook steeds meer op de recreatieve lopers gericht en dat heeft de loop goed gedaan. Daarbij is de jeugd voor ons heel belangrijk en houden we voor de tweede keer de ouder- en kindloop. Zo willen we de kinderen weer aan het sporten krijgen. En zeg nou eerlijk, wat is er nou leuker voor de kinderen dan, zonder dat mama er wat van zegt, door de modder te rennen.”

Parcours
De Diemse Baggerloop wordt gehouden in de buurtschap Greffelkamp. Vanaf Westernboerderij ‘De Baerle’ aan de Baarleweg is een parcours van zes kilometer uitgezet, waarbij de deelnemers lopen over onverharde wegen, bospaden en door weilanden en onderweg menig sloot moet worden getrotseerd. De wedstrijdloop gaat over twaalf kilometer, de recreanten lopen één rondje van zes kilometer, de jeugd tot en met 16 jaar legt drie kilometer af en de jeugd tot en met 10 jaar rent anderhalve kilometer om ‘De Baerle’.

“We beginnen om 10 uur”, vertelt Arentz. “De inschrijving is al geopend, maar aanmelden kan nog tot een half uur voor aanvang in de grote hal van de Westernboerderij. Er is echter wel een maximaal aantal deelnemers van driehonderd per afstand.” In de grote hal worden ook wat activiteiten voor de kinderen gehouden en is een ruimte ingericht waar de deelnemers zich kunnen omkleden. Iedereen die meedoet, krijgt er na afloop bovendien een kop erwtensoep.

Duchenne
Sinds een paar jaar is er ook een goed doel aan de Baggerloop gekoppeld. De deelnemers ‘Renne voor Duchenne’. De ziekte van Duchenne is een aangeboren en erfelijke vorm van spierdystrofie. “Om het onderzoek naar de ziekte te bevorderen, is er geld nodig”, weet Henri Polman, die net als Arentz in de activiteitencommissie van Triathliem zit. “Het geld dat we overhouden aan de Baggerloop gaat dan ook rechtstreeks naar het Duchenne Parents Project. Vorig jaar hebben we 1900 euro overgemaakt.”

De Toffe Meiden uit 's-Heerenberg kregen onlangs alsnog hun wisselbeker. Foto Gerard Evers
De Toffe Meiden uit ‘s-Heerenberg kregen onlangs alsnog hun wisselbeker. Foto Gerard Evers

Tijdens de komende editie van de Baggerloop wordt er voor de vierde keer gestreden voor de Baggerloop Superhelden beker. “Dit is een beloning voor groepen en individuele deelnemers die de baggerelementen overwinnen in de meest ludieke outfit”, zegt Polman.

In 2014 wonnen de Toffe Meiden uit ’s-Heerenberg de wisselbeker. Polman: “De uitreiking van de wisselbeker viel toen echter in de modder. De houder van de wisselbeker meldde zich af met een griep waardoor de beker niet tijdig retour kwam en dat betekende dat de Toffe Meiden het zonder beker moesten doen. Die moest dus nog worden uitgereikt. We hebben hiervoor tijdens de nieuwjaarsreceptie van Triathliem een passend moment gevonden.”

Meer informatie over de Baggerloop is te vinden op www.baggerloop.nl. Inschrijven kan ook via de website.