Deel parcours Wielerfestival Montferland verhuist naar Beek

’s-HEERENBERG/BEEK – Het vijfde Wielerfestival Montferland heeft een nieuwe opzet. Het sportevenement op zaterdag 4 en zondag 5 juni vindt in tegenstelling tot de vier voorgaande edities niet meer alleen in ’s-Heerenberg plaats, maar ook in Beek. Zo wordt zaterdag bij Uitspanning ’t Peeske voor het eerst een cross country voor mountainbikers gehouden.

wielerfestival Montferland“De grootste verandering is dat we op zaterdag ’s-Heerenberg verruilen voor Beek”, vertelt Gudo Kramer namens de organisatie. “Door een deel van het evenement te verplaatsen, hopen we meer publiek te trekken. De afgelopen jaren hebben we hard ons best gedaan om van het wielerfestival een publieksevenement te maken. Dat is niet echt gelukt. Daarentegen was het sportief wel een succes. Elk jaar namen er een paar duizend wielrenners deel.”

Tijdens de vijfde editie van het wielerfestival lijkt het evenement zelfs op een recordaantal deelnemers af te stevenen. De Wielerhuis De Pedaleur MTB Marathon zit met ruim 1400 inschrijvingen al tijden helemaal vol. “Bij dit onderdeel hebben we ook nog eens veel meer startplaatsen dan vorig jaar”, zegt Kramer. “Voor de Heilbron Tourcyclo op de weg en cross country wedstrijd in Beek kunnen mensen zich ook nog op de dag zelf aanmelden.”

Cross country
De Volvo Harrie Arendsen Cross Country vervangt de zomercross, die vorig jaar dwars door het centrum van ’s-Heerenberg ging. De cross bood wel spektakel, maar trok de sportieve fietser minder. “Het parcours dat in Beek is opgezet is veel ruimer en biedt een grotere sportieve uitdaging met de vele heuvels”, weet Kramer. “Bovendien is de cross verbonden aan de MTB marathon, waarbij de punten van beide wedstrijden bij elkaar worden opgeteld voor het eindklassement. Zo kunnen de deelnemers twee dagen meedoen.”

De start van de cross country vindt zaterdag plaats op de Peeskesweg. De fietsers finishen achter in de wei bij ’t Peeske. De wedstrijd over 75 minuten begint om 14 uur, de twee uur durende cross om 16 uur. Om 13.30 en 15.30 uur vinden er ook Kanjers voor Kanjers Kids Clinics plaats bij ’t Peeske. Hierbij leren de kinderen mountainbiken. Inschrijven kan via het mailadres op de website www.wielerfestivalmontferland.nl.

Tourcyclo
Diezelfde clinics zijn zondag om 9.30, 11.30 en 13.30 uur eveneens bij Huis Bergh, als het evenement zich grotendeels in het centrum van ’s-Heerenberg afspeelt. Die dag begint al om 7.30 uur met de TourCyclo. Bij deze wegwedstrijd verschilt de opzet eveneens met voorgaande jaren.

“Voorheen was het parcours in de omgeving van ’s-Heerenberg uitgezet”, vertelt Kramer. “Nu doen de renners alle aansprekende heuvels in de hele regio aan. Zo rijden ze over de Posbank, de heuvels rond Nijmegen en finishen ze met een klimtijdrit op de Eltenberg.” In ’s-Heerenberg vindt dezelfde ochtend ook de MTB marathon plaats, waarbij om 10.30, 11 en 11.15 uur in totaal 1400 mountainbikers vanaf de wal bij Huis Bergh vertrekken.

De laatste verandering in het programma van het Wielerfestival Montferland powered by Specialized is dat het evenement gelijktijdig wordt gehouden met de Specialized Days, rondom het Europese hoofdkwartier van de hoofdsponsor aan de Zeddamseweg in ’s-Heerenberg. Hier worden onder andere clinics gegeven, kunnen bezoekers samen met presentator en zanger Eric Corton op de fiets stappen en is een hotrock kidsplein ingericht.