Dartstalent via Zeddam naar Winmau World Masters

ZEDDAM/’s-HEERENBERG – Voor talentvolle darters is het de kortste en goedkoopste weg naar de Winmau World Masters in het Engelse Hull. Via de Road to the Winmau kunnen ze met één goed toernooi al een startbewijs bemachtigen voor ’s werelds op één na grootste dartstoernooi, na de Lakeside. Dit jaar vindt de kwalificatie voor het eerst plaats in Hotel Ruimzicht in Zeddam.

De Road to the Winmau werd vorig jaar gewonnen door Stephan Gerritsen uit Nieuw-Dijk. Foto Henk Westerdaal

De Road to the Winmau werd vorig jaar gewonnen door Stephan Gerritsen uit Nieuw-Dijk. Foto Henk Westerdaal

Organisator is Henk Westerdaal, sinds kort woonachtig in ’s-Heerenberg. Hij was in 2000 de initiatiefnemer voor het kwalificatietoernooi, dat de afgelopen jaren via zijn magazine Darts4You plaatsvond.

“De ranking voor het toernooi was gelieerd aan het magazine’’, vertelt Westerdaal. “Met het magazine moest ik helaas stoppen, maar de twee startbewijzen voor de Winmau World Masters heb ik behouden. Dit jaar organiseer ik het toernooi daarom geheel in eigen beheer in samenwerking met de website www.prodarts-europe.com.’’

Dat doet Westerdaal volgens een nieuwe formule. De afgelopen jaren schreven deelnemende cafés hun darters in en mochten ze ook één van de kwalificatietoernooien organiseren. Dit jaar vinden alle acht voorrondes en de finale plaats in Hotel Ruimzicht in Zeddam.

“Per toernooi kunnen maximaal vier heren en twee dames zich rechtstreeks voor de finale kwalificeren’’, zegt Westerdaal. “In totaal dus 32 heren en 16 dames. Daarnaast wordt er een ranking bijgehouden, waarin de resultaten van de acht toernooien worden meegenomen. Wie bij de beste 24 eindigt en minimaal vier toernooien heeft gespeeld, mag ook naar het eindtoernooi. De dame en heer die op de finaledag winnen, gaan volgend jaar naar de Winmau World Masters.”

Nieuw-Dijk
Bij de heren won afgelopen jaar Stephan Gerritsen uit Nieuw-Dijk de Road to the Winmau. Hij mag van 10 tot en met 12 oktober dan ook meedoen aan het prestigieuze toernooi in de Hull City Hall. “Normaal gesproken had hij verschillende internationale toernooien moeten spelen om kans te maken zich op dit podium te presenteren’’, weet Westerdaal. “Dat kost je al gauw zo’n tien- tot vijftienduizend euro. Via de Road to the Winmau maken ook aanstormende talenten, die dat niet kunnen betalen, kans om in het profcircuit te komen. Ze kunnen zich in Hull zelfs plaatsen voor de Lakeside.’’

Er is een vrije inschrijving voor het toernooi via de websites www.prodarts-europe.com en www.dartsinaction.nl. “Iedereen kan meedoen, ook recreanten’’, zegt Westerdaal. “Maar om in aanmerking te komen voor kwalificatie voor de Winmau moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je onder andere lid zijn van de Nederlandse Dartsbond en minimaal 18 jaar zijn. Alle overige regels staan op de websites vermeld.’’

Toernooidata
De kwalificatietoernooien in Ruimzicht beginnen op zondag 28 september. De overige speeldata zijn 30 november, 14 december, 25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april en 24 mei. Het finaleweekend is op 27 en 18 juni. De wedstrijden vinden telkens van 13 tot 20 uur plaats. Er kan alleen op basis van voorinschrijving worden meegedaan.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.