Darter Stephan Gerritsen geeft visitekaartje af op Winmau World Masters

NIEUW-DIJK – Dartstalent Stephan Gerritsen uit Nieuw Dijk wist zich onlangs te plaatsen voor de Winmau World Masters in het Engelse Kingston upon Hull. Door het winnen van het speciale ranking toernooi ‘Road to the Winmau’ van dartswebsite prodarts-europe.com, mocht hij meedoen aan één van ’s werelds grootste dartstoernooien.

Stephan Gerritsen in Hull. Foto Henk Westerdaal

Stephan Gerritsen in Hull. Foto Henk Westerdaal

Maandag 6 oktober reisde Stephan Gerritsen vanuit Rotterdam naar Hull voor deelname aan dit toernooi. Voorafgaand aan de Winmau World Masters gooide hij enkele extra kwalificatietoernooien voor een startbewijs voor de BDO World Trophy, dat volgend jaar maart in Manchester wordt gespeeld.

Voor Gerritsen was het snel afgelopen bij het plaatsingstoernooi voor de World Trophy. Na een indrukwekkende eerste partij tegen de sterke Fin Sami Sanssi moest hij in de volgende wedstrijd tegen de Engelsman Richie Edhouse het onderspit delven. Edhouse was ook één van de vier spelers die zich kwalificeerden voor de World Trophy.

Het volgende toernooi op woensdag, het Lakeside World Pro play off toernooi, blijft waarschijnlijk nog lang door het hoofd van Stephan spoken. Hij was namelijk heel dichtbij plaatsing voor dit toernooi, waarvoor bijna 500 deelnemers waren aangemeld. Helaas verrekende hij zich in de halve finale van het toernooi bij een uitgooi.

Winmau
Maar er was nog een toernooi te gaan, de 41ste Winmau World Masters. Dit toernooi telt zestien geplaatste spelers en daarbij voegen zich zestien spelers die na de voorronde als beste overblijven. Onder de geplaatste spelers stonden grote namen als Martin Adams, Darryl Fitton, Tony O’Shea en de Nederlanders Wesley Harms en Jan Dekker.

Gerritsen speelde zijn eerste partij tegen de Engelsman Josh McCarty. De jonge Engelsman was niet opgewassen tegen het constante spel en de snelle finishes van de Nederlander, die de partij met 3-1 won. In de tweede ronde kwam Gerritsen in een zware wedstrijd uit tegen de Fransman Martin Goodin, die tot tweemaal toe voor kwam in de partij maar in de laatste set geen antwoord meer had op de goede scores van de Nieuw-Dijkse darter. Met 3-2 bereikte Gerritsen de halve finale van zijn sheet.

In deze partij trof hij de nummer 31 van de wereldranking, Brian Dawson uit Engeland. Die stak in een bloedvorm en won met 3-0. Op papier een riante overwinning, maar alle sets werden met 2-1 beslist. Aan het einde van de partij zie Dawson dan ook tegen Gerritsen dat hij echt tot het uiterste moest gaan om hem voor te blijven. Hij gaf Gerritsen het advies meer internationale toernooien te spelen om de top te bereiken.

Sponsoring
Daar kijkt Stephan Gerritsen al jaren naar uit, maar zonder een goede sponsor wordt dat moeilijk. De toernooien worden nu niet direct om de hoek gespeeld en voor de reis en verblijfskosten is veel geld nodig. Voor deelname aan de ‘Road to the Winmau’ kreeg Gerritsen steun uit onverwachte hoek. Het tweede team van voetbalvereniging Sprinkhanen uit Nieuw-Dijk sponsorde een deel van de reis en verblijfskosten.

Het tweede team van Sprinkhanen sponsorde Stephan Gerritsen voor de Winmau World Masters. Foto Henk Westerdaal

Het tweede team van Sprinkhanen sponsorde Stephan Gerritsen voor de Winmau World Masters. Foto Henk Westerdaal

“Dit team onder leiding van Pim Derksen bedacht een formule om geld bij elkaar te sparen voor mijn reis naar de Winmau World Masters in het Engelse Hull”, vertelt Gerritsen. “Nu duurt sparen wel even en daarom heeft Pim Derksen van Pim Derksen Vleeswaren het geschatte spaarbedrag alvast gestort waarmee een groot deel van de reis en het verblijf kan worden betaald. Schitterend toch dit gebaar van het tweede team van Sprinkhanen uit mijn woonplaats!”

Winnaars
Brian Dawson, die Gerritsen uitschakelde in Hull, bereikte nog de laatste 32 van het toernooi dat vorige week zondagavond werd afgesloten met de finales. De damesfinale werd gewonnen door de Russische Anastasia Dobromyslova, die tegen de Engelse Fallon Sherrock speelde. De uitslag werd 4-1 voor de Russische in een best of 7 legs. Martin Phillips uit Wales won de Winmau World Masters titel bij de heren. Hij klopte in een best of 13 sets Engelsman Jamie Hughes met 7-3.

Facebooktwittergoogle_plus

Henk Westerdaal
Over de schrijver
Henk Westerdaal is organisator van de ‘Road to the Winmau’. Als eigenaar van de site www.prodarts-europe.com volgt hij bovendien het nationale en internationale darts op de voet. Hij reisde Stephan Gerritsen dan ook achterna naar Engeland. Westerdaal woont in ’s-Heerenberg en fotografeert diverse evenementen in zijn gemeente.