Constant Willems vertelt over bouw maquette oude stad ’s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – In het Stadsmuseum Bergh in ’s-Heerenberg geeft maquettebouwer Constant Willems op woensdag 7 november een lezing over de bouw van de maquette van de middeleeuwse stad ’s-Heerenberg in het museum. De lezing begint om 19.30 uur en de toegangsprijs is 6 euro.

De maquette. Foto Robin Sommers

In ‘s-Heerenberg is heel veel verdwenen aan oude gebouwen, stadsmuren, vestingwerken en grachten. Alle aandacht ging in de afgelopen jaren uit naar het kasteel dat voor de stad een zeer belangrijke cultuurhistorische waarde heeft. Daarom is het Stadsmuseum ingericht, dat aandacht besteedt aan het ontstaan en de ontwikkeling van de stad.

Om de geschiedenis van de stad te belichten werd besloten een maquette te laten maken, die nu het middelpunt en de trots is van het museum. Die maquette beeldt de stad uit tussen 1550 en 1600, toen de stad op zijn mooist was, voordat het verval intrad door gevechtshandelingen in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Bouwer
De bekende maquettebouwer Constant Willems uit Zutphen bouwde in de jaren tachtig al maquettes van het kasteel. Al heel vroeg in zijn jeugd begon hij met het bouwen van huisjes, gemaakt van allerlei doosjes en blokjes. Zijn eerste maquette bouwde hij tijdens een vakantie in Duitsland in 1963, eveneens een kasteel.

Aan de bouw van de maquette van de oude stad Bergh werkte hij van 25 augustus 2015 tot 5 september 2016. Hiervoor deed hij samen met experts van het Stadsmuseum en de Heemkundekring Bergh veel onderzoek. In deze lezing vertelt hij hoe hij daarbij te werk is gegaan.