Buurtzorg ’s-Heerenberg meer zichtbaar in Barghse Huus

’s-HEERENBERG – Met twee collega’s startte Ankie Beijer drie en een half jaar geleden een eigen Buurtzorgteam in de voormalige gemeente Bergh. De drie begonnen in een kantoortje aan huis. “Maar daar groeiden we uit ons jasje”, zegt Beijer. Het team bestaat inmiddels uit twaalf verpleegkundigen en verhuisde daarom op 1 februari naar het Barghse Huus.

Het team van Buurtzorg ’s-Heerenberg is inmiddels drie en een half jaar werkzaam in de voormalige gemeente Bergh. “Wij leveren de beste zorg thuis.”
Het team van Buurtzorg ’s-Heerenberg is inmiddels drie en een half jaar werkzaam in de voormalige gemeente Bergh. “Wij leveren de beste zorg thuis.”

“Hier zijn we bovendien meer zichtbaar en zitten we dichtbij de welzijnsorganisatie”, vertelt Beijer. “We werken veel samen met Welcom. Als cliënten chronisch ziek zijn, kun je niet meer aan hun gezondheid werken maar nog wel aan hun zelfredzaamheid en welzijn. Door het welzijn van de cliënt te vergroten, neemt vaak de zorgvraag af. We kijken daarbij onder andere ook naar het huishouden, netwerk en de financiën van de cliënt. Zo zetten we, als iemand eenzaam is, een buddy van BUUV in.”

Het is kenmerkend voor Buurtzorg. Bij de thuiszorgorganisatie, die tien jaar geleden startte in Almelo, staat de cliënt centraal. Initiatiefnemer Jos Blok begon daar destijds met een team van vier mensen. “Zijn filosofie is dat managers in de zorg teveel geld opslokken, wat ten koste gaat van de deskundigheid op de werkvloer”, zegt Herman Koster, die zich een jaar geleden aansloot bij het Buurtzorgteam ’s-Heerenberg. “Wij hebben maar één manager en dat is Jos Blok zelf. Buurtzorg werkt met zelfsturende teams, die samen de toko runnen.”

Klein
Daarmee heeft Buurtzorg niet alleen weinig overheadkosten, maar zijn ook de lijnen kort, waardoor er snel kan worden geanticipeerd. “We werken met kleine teams. Een team bestaat uit maximaal twaalf verpleegkundigen”, legt Beijer uit. “Dat heeft als groot voordeel dat mensen niet telkens iemand anders aan hun bed krijgen. Als er meer vraag is naar zorg en we meer mensen nodig hebben, wordt er weer een nieuw team gevormd.”

Dat de formule een succes is, blijkt uit de groei van Buurtzorg in de afgelopen tien jaar. Inmiddels telt de thuiszorgorganisatie landelijk ruim 900 teams en hebben Beijer en Koster zo’n 10.000 collega’s. Zij doen vooral waarvoor ze zijn opgeleid: zorg zo dicht mogelijk bij de cliënt leveren.

“Wij leveren de beste zorg thuis”, vertelt Koster. “Daarvoor hebben we alle kundigheid binnen handbereik. En wat er niet is , daar bekwamen we ons in. Zo zijn er verpleegkundigen gespecialiseerd in oncologie, diabetes en wondverzorging. Zelf ben ik extra geschoold in psychiatrie en de ziekte van Parkinson. Veel mensen denken nog dat we er alleen zijn voor het aantrekken van de steunkousen en het wassen van de cliënten, maar het werk wordt steeds gespecialiseerder.”

Opening
Wie wil weten wat Buurtzorg nog meer doet, is vandaag (zaterdag 4 maart) welkom bij de officiële opening van het nieuwe kantoor in het Barghse Huus aan de Willem van den Berghstraat 1 in ’s-Heerenberg. De opening vindt plaats van 14 tot 16.30 uur. Voor vragen en informatie kan er ook worden gebeld of gemaild naar 06-12200783 of sheerenberg2buurtzorgnederland.com.