Burgemeester trakteert leerlingen De Expeditie op high five en presentje

NIEUW-DIJK/DIDAM – Burgemeester Peter de Baat van Montferland begroette maandagmorgen bij de oversteek bij de rotonde aan de Bievankweg in Didam ruim zestig Nieuw-Dijkse leerlingen van basisschool De Expeditie met een high five en een presentje. Daarmee kwam hij een belofte na die hij deed tijdens de proclamatie van carnavalsvereniging De 11jes.

Prinses Lien zag maandagmorgen zelf dat de burgemeester zijn belofte inloste.

Tijdens de proclamatie op vrijdagavond 9 februari werd De Baat door jeugdprinses Lien en haar adjudanten Milou en Evi in een quiz bestookt met elf vragen, waar hij alleen ‘ja’ of ‘nee’ op mocht antwoorden. Bij drie keer ‘nee’ moest hij beloven dat hij op maandagmorgen na de carnavalsvakantie als verkeersregelaar bij de rotonde op de kruising van de Bievankweg, Beekseweg en Ruigenhoek de leerlingen uit Nieuw-Dijk zou begeleiden bij de oversteek.

Uiteraard werden de vragen zo gesteld, dat hij die belofte gistermorgen wel moest nakomen. “We verwachten dan wel een high five bij iedere oversteek”, gaf de jeugdprinses hem nog mee. “Dat doen alle verkeersregelaars.” Dus toog De Baat maandagochtend vroeg op zijn fiets naar de oversteek, waar hij de kinderen trakteerde op een Montferlandse sleutelhanger.

Daar kon hij ook met eigen ogen zien hoe de ‘pauzevlakken’ functioneren, die de kinderen uit Nieuw-Dijk sinds de sluiting van de Antoniusschool een veilige oversteek moeten bieden naar hun nieuwe school in Didam. “Het is goed om te zien hoe dat gaat op een drukke ochtend met veel verkeer vanaf de A12”, zei hij. “Volgens mij functioneren de vlakken wel, al ben ik niet deskundig op dat gebied.”

Toch snapte de burgemeester wel dat de oversteek bij ouders uit Nieuw-Dijk tot ergernissen leidt. Zo moest de oversteek al eens worden aangepast, nadat de hekken rond de ‘pauzevlakken’ twee keer omver waren gereden door vrachtwagens. En ook nu staat één van de hekken weer scheef en is een ander al verwijderd. “We moeten er nu maar eens een onafhankelijke externe naar laten kijken”, vond De Baat. “Soms is een verse blik van buitenaf nodig voor een goede oplossing.”