Burgemeester krijgt kijkje achter schermen Loilse wagenbouwers

LOIL – Op zijn tour door Montferland bezocht burgemeester Peter de Baat maandagavond een aantal carnavalsgroepen in Loil. Hij nam een kijkje op de wagenbouwlocaties van De Torito’s, Snotapen, Nachtegaals, Rakkenanakkies en Sökkels en bij De Duvels. Hier werden hem de eerste kneepjes van het bouwen van een carnavalswagen bijgebracht.

Prins Rick Hoogveld legt burgemeester Peter de Baat uit hoe je een carnavalswagen bouwt.
Prins Rick Hoogveld legt burgemeester Peter de Baat uit hoe je een carnavalswagen bouwt.

Zo bood prins Rick Hoogveld van de Vrolijke Drammers de nieuwe burgervader een blik in de wagen van zijn carnavalsgroep De Torito’s. “Het frame van de wagens is elk jaar hetzelfde”, vertelde Hoogveld. “Daar bouwen we steeds een nieuw ijzerwerk omheen. Dit wordt onder andere beplakt en gevuld met krantenpapier en uiteindelijk op kleur geverfd en gespoten.”

In het kader van het thema ‘Dönercodicil’ bouwden De Torito’s een groot schaap met daarachter een chirurg. Daarmee speelt de groep in op actualiteit. “Afgelopen jaar was er veel aandacht voor orgaandonatie”, legde Hoogveld de burgemeester uit. “En in Loil hebben we sinds kort partycentrum Lara, waar de nieuwe Turkse eigenaren onder andere döner gaan serveren. Tijdens de optocht delen we flyers uit met de vraag of mensen döner willen worden.”

Aan de Truisweg in de schuur van Jan Rasing trof De Baat maandagavond liefst drie carnavalsgroepen. Hier bouwt de oudste carnavalsgroep van Loil, de Nachtegaals, een bescheiden wagentje in de vorm van een pikachoe. Aan de andere kant van de muur pakken de Rakkenakkies en Sökkels het groter aan.

Samenwerken
“We bouwen dit jaar samen met de Rakkenakkies”, zei Maarten Hoksbergen van carnavalsgroep De Sökkels. De Sökkels verhuisden vorig jaar tijdelijk naar het onderkomen aan de Truisweg in verband met een brand op hun eigen bouwlocatie. “Het thema is dan ook samenwerken. Daarmee verwijzen we naar het Hart van Loil, waarin alle verenigingen in het dorp ook samenwerken. Samen maken we er een meesterwerk van met een grote ezel en twee kunstschilders.”

Bij De Duvels trof de burgemeester de grootste wagen van de avond. De ‘Formule 1-wagen’ bestaat uit liefst drie wagens van in totaal 25 meter lang. “Dit is de langste wagen die we ooit hebben gebouwd”, vertelde één van de bouwers. “Op de voorste wagen ligt onder andere een pitspoes met Bernie Ecclestone, die als gewezen Formule 1-baas de teugels van de Red Bull-stier een beetje moet laten vieren.”

Burgemeester De Baat was zichtbaar onder de indruk van zoveel creativiteit en bouwtalent bij De Vrolijke Drammers. “Prachtig. Dit heb ik nog nooit gezien. Ik kijk dan ook erg uit naar de optocht van zondag.”