Boxen vuilcontainers dicht voor ratten wijk Don Rua

’s-HEERENBERG – Om de overlast van ratten in de wijk Don Rua in ’s-Heerenberg tegen te gaan, worden de boxen waarin de vuilcontainers staan dichtgemaakt. Zo wil de gemeente Montferland voorkomen dat de ratten bij het afval kunnen. Ook schakelt ze opnieuw een bestrijdingsbedrijf in om het rattenprobleem in de wijk op te lossen.

De bruine rat zorgt voor veel overlast in de ‘s-Heerenbergse wijk Don Rua.

Dat beloofde wethouder Tanja Loeff donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Montferland. Ze gaf daarmee antwoord op vragen van fractievoorzitter Henk Groote van Lijst Groot Montferland over de rattenoverlast. “Het is een buitengewoon vervelend probleem, dat al sinds het voorjaar van 2017 speelt”, zei Loeff. “Eerst dachten we dat het om de musketrat ging, die zich in de watergangen ophield. Maar na onderzoek bleek het om de bruine rat te gaan.”

De gemeente schakelde daarop een bestrijdingsbedrijf in, die de ratten in eerste instantie succesvol verdreef. “We mogen dit niet met gif doen, maar alleen met lokkasten waarmee de ratten bedwelmd en gevangen worden”, vertelt de wethouder. De ratten kwamen echter terug en zorgen opnieuw voor veel overlast in de wijk.

Om het probleem te verhelpen wordt nu de oorzaak van de rattenplaag aangepakt. “De ratten komen af op het voedsel in de containers”, weet Loeff. “We moeten er daarom voor zorgen dat ze niet meer bij het afval in de containers kunnen. Ook gaan we aan de slag met de bestrijding van de ratten. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om het probleem op te lossen. De volksgezondheid gaat ons namelijk na aan het hart.”