Bouw Natuurtheater Zeddam officieel van start

ZEDDAM – De realisatie van Natuurtheater Zeddam is afgelopen zaterdag officieel van start gegaan. In ’t Zandgat aan het Gildepad wordt een openluchttheater met ongeveer 200 zitplaatsen gebouwd. Het theater wordt in juli feestelijk geopend.

Zaterdag werd er officieel gestart met de bouw van Natuurtheater Zeddam.

Het theater moet op deze locatie deel uit gaan maken van een groter geheel. In dit gebied bevinden zich de museumboerderij het Gildekoat, de grafelijke Torenmolen, een nog werkende rosmolen en een schapenwei met zitbanken om van het uitzicht te genieten. Onder in het ‘gat’ liggen onder andere de schietbaan, petanque- en tennisbanen. Tegen de flanken van de zuidelijke helling is het beoogde theater gepland.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezige natuurlijke helling. De zuidkant in het Zandgat is de kant waar het Gildepad omlaag loopt in het zandgat. In eerste instantie worden er alleen bankjes geplaatst. De plaatsing van de bankjes is afgestemd op het aanwezige groen. Grote bomen worden gespaard. Het podium wordt flexibel en kan worden aangepast aan het type evenement.

Programmering
Het natuurtheater moet vooral dienst doen als actieve dorps- en ontmoetingsplek. Een mooie plek om activiteiten te organiseren en samen te komen. De nadruk komt voorlopig minder te liggen op het programmeren van gezelschappen en artiesten uit het (semi-) professionele circuit.

Voorbeelden van activiteiten die in het natuurtheater kunnen plaatsvinden zijn plaatselijke en regionale toneeluitvoeringen en openluchtspelen, kerkdiensten, lokale muzikale uitvoeringen, kindervoorstellingen, openluchtfilms en sportieve wedstrijden. Het theater is ook bedoeld om even tot rust te komen en te genieten van de natuurlijke omgeving of om uit te rusten van een stevige wandeling in de omgeving. Het fungeert dan ook tevens als pleister of picknickplaats, start- of eindpunt van een familiedag of de locatie voor een kinderfeestje.

Samenwerking
Het natuurtheater is met name bedoeld voor Zeddammers en levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in het dorp. De realisatie van het natuurtheater versterkt de Zeddamse identiteit. Momenteel zijn er ongeveer 25 vrijwilligers vanuit verschillende verenigingen betrokken bij de realisatie van het natuurtheater.

Diverse partijen dragen bij aan de realisatie van het natuurtheater. Het Sint Oswaldusgilde heeft de grond voor het theater beschikbaar gesteld, Rabobank Graafschap en de gemeente Montferland hebben een subsidie verstrekt voor de kosten van de realisatie. Ook diverse lokale ondernemers laten hun betrokkenheid zien, zij leveren onder andere materialen met korting.

Trap van verbondenheid
Om het brede maatschappelijke karakter van het natuurtheater te visualiseren, is een trap van verbondenheid bedacht. Tegen een jaarlijkse vergoeding kunnen particulieren en bedrijven een traptrede adopteren. De traptrede wordt dan voorzien van de naam en op de website komt een visuele weergave. Hoe hoger de traptrede des te meer verbondenheid met natuurtheater. Deze actie wordt binnenkort onder de aandacht gebracht. Voor meer informatie kan worden gemaild naar info@natuurtheaterzedam.nl.