Boulestoernooi bij Huis Bergh succes ondanks afzeggingen

’s-HEERENBERG – Ook het tweede boulestoernooi bij Huis Bergh in ’s-Heerenberg is bijzonder geslaagd. Precies 72 teams hadden zich in de afgelopen weken bij Petanqueclub Montferland aangemeld. Twee ervan lieten in de week voorafgaand aan het toernooi weten verhinderd te zijn en nog enkele ploegen lieten het zaterdagmorgen afweten. Dat bracht het wedstrijdschema aardig in de war.

Een Duitse deelnemer bereidt zich geconcentreerd voor op de volgende worp. Foto Sjaak Reumer
Een Duitse deelnemer bereidt zich geconcentreerd voor op de volgende worp. Foto Sjaak Reumer

“Met wat kunst- en vliegwerk krijg je het altijd kloppend”, zo liet wedstrijdleider Tonnie Berendsen, die zich door de absentie van die teams niet van de wijs liet brengen, ’s morgens weten. Samen met Albert Bisselink wist hij het speelschema zo aan te passen dat de hiaten nauwelijks opvielen en dat de voorrondes probleemloos afgewerkt konden worden. Ook dit jaar werd het een af en toe fanatiek, maar vooral ook gezellig toernooi voor de deelnemende ploegen die uit de wijde omgeving naar de vestingwal rondom het ’s-Heerenbergse kasteel waren gekomen.

Fanatiek
Uit maar liefst vijftien plaatsen in de Achterhoek, Twente en uit de omgeving van Nijmegen kwamen teams naar het ‘Open Montferlands Kampioenschap’. Zo waren er ondermeer ploegen uit Doetinchem, Zevenaar Enschede, Deventer, Lichtenvoorde, Huissen, Nijmegen en Wijchen, maar ook ploegen uit het Duitse Kleve, Herten en Emmerich meldden zich om half tien voor de wedstrijden. De één wat fanatieker dan de ander. Sommigen baalden van een verliespartij met één punt verschil, anderen vatten dat wat luchtiger op.

Zoals bijvoorbeeld de thuisspelende Albert Pomper: “Ik heb twee partijen bijna gewonnen en er één ternauwernood verloren”, zo verklaarde hij zijn eerste drie nederlagen. Anders was dat voor Meep Poel uit Naarden, die met een kraam vol petanque-materialen op de Wal aanwezig was, maar zelf ook meespeelde. En hoe. De oud-Nederlands kampioen won zijn eerste partij met 9-1.

Over de organisatie was bijna iedereen zeer te spreken. “Alles is prima geregeld, het weer is prachtig, alleen de baan is slecht geveegd”, doelde één van de deelnemers gekscherend op de ongelijkheid van de wandelpaden rondom het kasteel, waardoor de bal nog wel eens rolde waar deze niet gaan moest. Maar daar had nu eenmaal iedereen last van.

Iedereen kan petanque spelen, maar het zijn toch vooral de ouderen die het spel beoefenen. Opvallend was ook het ‘technische’ hulpmiddel dat gebruikt werd: een touwtje met een magneet eraan, waarmee mensen die slecht kunnen bukken, hun ijzeren kogel op kunnen rapen. “Of lui die te lui zijn om te bukken”, schamperde iemand.

Heksensoep
Alles verliep op rolletjes. Dat ondervond ook Cor Kuiper, die als lid van het organisatiecomité de EHBO moest aansturen. Samen met Evelien Splithof kon hij een groot deel van de dag werkeloos toezien en konden de twee zich bezig houden met de heksensoep die Aukje Reumer hen aanreikte. Bijna hadden ze een brandwond moeten behandelen, want de soep was gloeiend heet. Het leek wel of ze gekookt was op het vuur van een brandende Mechteld ten Ham.

Halverwege de wedstrijddag kon de indeling van de finalepoules bekend gemaakt worden. De beste 34 ploegen kwamen in de A-poule terecht, de overigen in de B-poule. Zo werd de finale gespeeld. De eerste prijs in groep A ging naar Gerrit van Alst, tweede werd Henk van de Kemp en derde Joyce Splithof. In groep B werd Els Reintjes eerste, Rini Kroesen tweede en Eric van den Ende derde.