BMX-talent Jesse Tousain weer bij besten van Nederland

’s-HEERENBERG – Door een vervelende blessure ging zijn seizoen 2015-2016 vrijwel helemaal verloren. Dit jaar kwam BMX’er Jesse Tousain (12) echter ijzersterk terug. De jonge ‘s-Heerenbergenaar won twee weken geleden de laatste wedstrijd in de Topcompetitie (TC) in Valkenswaard en werd daarmee uiteindelijk derde van Nederland in zijn leeftijdscategorie.

Jesse in actie.

“En als ik onlangs tijdens het NK in Assen niet uit de baan was gedrukt, dan was ik ook nog Nederlands kampioen geworden”, zegt de talentvolle BMX’er. Dat is waar het volgens vader Jeroen Tousain dan ook net waar het nog aan ontbreekt bij zijn zoon. “Hij is niet brutaal genoeg en laat zich af en toe te makkelijk wegzetten. Fietsend is hij ze allemaal de baas. De eerste plaats in de TC was dan ook een hele overwinning voor hem. Er zijn maar weinig BMX’ers in de regio die dat op zijn leeftijd hebben gepresteerd.”

Blessure
Dat Jesse het in zich heeft om een topper te worden, bleek twee jaar geleden al. In 2015 werd hij vijfde van Nederland en reed hij ook op het Europees- en wereldkampioenschap met de besten mee. Vorig jaar stokte zijn ontwikkeling echter door een vervelende blessure.

“Ik heb mijn stuitje gebroken en had een scheurtje tussen mijn derde en vierde ruggenwervel”, vertelt Jesse. “Dat werd pas laat ontdekt, waardoor ik lang met pijn heb gereden. Nu heb ik gelukkig geen last meer en kan ik weer vrijuit fietsen. Maar ik doe nog wel drie keer per week rugoefeningen. Daardoor ben ik ook een stuk sterker geworden.”

Ripstar
Om nog sterker te worden en zich verder te ontwikkelen in de BMX-sport, fietst Jesse volgend jaar bij een nieuw team. Het Ripstar team, opgericht door Sjoerd Remmelink, ondersteunt jonge rijders in de actiesporten. Naast Jesse bestaat het team onder andere uit downhiller Tristan Botteram, streetbmx’er Riccardo Moes en een aantal motorcrossers.

Aan de start.

“Sjoerd Remmelink is eigenaar van Ripstar Travel en een goede vriend van ons”, zegt Jeroen Tousain. “Jesse heeft vorig jaar al meegetraind in zijn team en we verwachten dat hij hier nog verder kan groeien in zijn sport. Vooral omdat hij met oudere, ervaren sporters traint die het klappen van de zweep inmiddels kennen. Hij krijgt bovendien trainingen van John van Gorkum, de vader van BMX-kampioen Jelle van Gorkum.”

WK
Of dit komend seizoen ook al direct leidt tot nieuwe successen van Jesse betwijfelt zijn vader. “Net als dit jaar fietst hij volgend jaar alleen mee in de Topcompetitie en rijdt hij waarschijnlijk drie Nations Cups. Daarin moet hij het echter opnemen tegen 13- en 14-jarigen. Jesse is pas 12 en ik verwacht dat het leeftijdsverschil te groot is om goed te