BMX-talent Jesse Tousain al bij beste vijf van Nederland

’s-HEERENBERG – Onlangs werd hij vijfde van Nederland en reed hij ook op het Europees- en Wereldkampioenschap met de besten mee. BMX’er Jesse Tousain (10) heeft talent en de potentie om een topper te worden. “Jelle van Gorkum en Niek Kimmann zijn mijn grote voorbeelden. Ik wil net zo goed worden als hen.”

BMX’erJesse Tousain (10) uit ‘s-Heerenberg heeft het talent om een topper te worden. "Maar dan moet hij er wel alles voor opzij willen zetten’’, weet zijn vader. "De keuze is aan hem.’’
BMX’erJesse Tousain (10) uit ‘s-Heerenberg heeft het talent om een topper te worden. “Maar dan moet hij er wel alles voor opzij willen zetten’’, weet zijn vader. “De keuze is aan hem.’’

Jesse ontdekte de BMX-sport vijf jaar geleden. Toen hij anderhalf jaar was en amper kon lopen, ‘racete’ hij al met zijn loopfietsje de bulten in het Bergherbos af. “Hij hield al erg jong van fietsen”, zegt zijn vader Jeroen Tousain. “In de buurt was er echter geen club voor hem waar hij kon wielrennen of mountainbiken. Hij heeft toen een aantal trainingen bij FCC ‘de IJsselcrossers’ in Doetinchem gevolgd en daar bleek dat het fietscrossen de sport was die bij hem paste.”

De families Elbers en Bolk en trainer Angelo Reinders zagen het talent van de jonge ’s-Heerenbergenaar en motiveerden hem om verder te gaan. “Ik was best verlegen en zij hebben me vanaf het begin geholpen”, vertelt Jesse. “Omdat het zo goed ging, kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Ik deed al snel mee aan nationale wedstrijden door het hele land.”

Dat leidde op zijn zevende al tot een derde plek op het NK van de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF). Jesse wilde echter meer en ging naar BMX Greenhoppers, een kleine vereniging in Groenlo. “Bij Greenhoppers is het allemaal iets professioneler en ik krijg daar de begeleiding die ik nodig heb”, zegt Jesse. “In Doetinchem kwam ik niet verder. Hier hoop ik wel de stap hogerop te zetten.”

Kampioenschappen
Daarvoor traint Jesse onder andere twee keer in de week bij de club en één keer per week in de sportschool. Verder zit hij thuis vrijwel dagelijks op de fiets. Tijdens het seizoen rijdt hij bovendien bijna elk weekend een wedstrijd. Jesse: “Voor de afdelingskampioenschappen (AK) rijd ik alleen nog de wedstrijden in de buurt. Ik doe namelijk ook mee aan de topcompetitie, waar ik de meeste punten kan halen. Om aan een NK mee te kunnen doen, moet je bij de eerste 32 van Nederland eindigen.”

Dat lukte hem het afgelopen jaar. Op het NK in Klazienaveen werd hij in zijn leeftijdscategorie vervolgens vijfde, wat hem weer een plek op het EK in Erp en WK in het Belgische Zolder opleverde. “Op het EK werd ik in de kwartfinale uitgeschakeld. In Zolder kwam ik tijdens de kwalificatiemanches steeds als derde over de streep. In de zestiende finale werd ik echter net vijfde, waar ik bij de eerste vier had moeten eindigen. Het was een fotofinish. Als de baan een meter langer was geweest, had ik het gered.”

Jesse heeft echter de potentie om zich in de toekomst met de besten te meten. Maar dan moet hij wel alles voor zijn sport opzij zetten. “Die keuze is aan hem”, zegt zijn vader. “Als hij het wil, steunen wij hem daarbij. Hij is nog jong, maar moet nu eigenlijk al beslissen of hij voor de top gaat. Daar pushen we hem niet in. Het belangrijkste is dat hij sport en de dingen doet die hij leuk vindt. Waar dat toe leidt, zien we later wel.”

Sponsoring
De familie Tousain wordt daarbij ook geholpen door een aantal vrienden. Zo sponsoren Sjoerd Remmelink van het bedrijf Ripstar snow & surf travel en Sjors Radstake (Wessam Kleding) hem. Wie de verrichtingen van Jesse wil volgen, kan dat doen via de site van zijn vereniging: www.bmx-greenhoppers.nl.