Binnentuin Diemzicht krijgt eindelijk groot terras

DIDAM – Al sinds de opening negen jaar geleden beschikken de bewoners van Diemzicht in Meulenvelden over een prachtige grote binnentuin. Maar gezellig met z’n allen buiten zitten, konden ze er eigenlijk nooit. Vier grote plantenbakken stonden al die tijd de aanleg van een mooi terras in de weg. Tot zaterdag.

De twaalf vrijwilligers maakten zaterdag een begin met het verwijderen van de plantenbakken in de binnentuin van Liemerije Diemzicht.

De twaalf vrijwilligers maakten zaterdag een begin met het verwijderen van de plantenbakken in de binnentuin van Liemerije Diemzicht.

Op initiatief van de zorgmedewerkers Caroline Loor en Annet Jansen maakten twaalf vrijwilligers afgelopen weekend een begin met de herinrichting van de tuin. Dat gebeurde in het kader van de vrijwilligersactie NLdoet. “Dit was voor ons een mooie aanleiding om na negen jaar eindelijk eens aan de slag te gaan met de tuin”, zeggen Loor en Jansen.

De twee willen de binnentuin beter toegankelijk maken voor de bewoners van Liemerije Diemzicht. Op deze afdeling wonen 28 ouderen met dementie in een beschermde woonomgeving. “We zijn steeds meer bezig met belevingsgerichte zorg, waarbij we vooral kijken naar de behoefte van de mensen in plaats van naar de beperkingen”, vertelt Loor. “Door onze buitenlocatie beter toegankelijk te maken, kunnen we ze nog meer activiteiten aanbieden.”

Tuinieren
Zo kunnen de bewoners bij mooi weer op het terras koffie drinken, een spelletje doen of van een barbecue of optreden genieten. “Maar we willen bijvoorbeeld ook wat kweekbakken op hoogte bouwen, zodat de mensen staande kunnen tuinieren”, zegt Jansen. “Verder denken we aan een moestuintje, waar we onze eigen groenten kunnen verbouwen, en een volière met vogels. Daar is nu echter geen ruimte voor.”

Dus werd er zaterdag een begin gemaakt met het verwijderen van twee van de vier plantenbakken om voldoende plaats te creëren voor een terras. De overige twee bakken werden gevuld met bloeiende planten, zodat ze in het voorjaar voor een fleurige aankleding zorgen. Loor en Jansen vonden hiertoe twaalf ‘sterke’ mannen bereid een dag lang vrijwillig de mouwen op te stropen.

Vrijwilligers
“Ik ben door mijn baas gevraagd”, vertelt Martijn de Jong. De Gaanderenaar doet drie dagen in de week tuinwerk voor Walter Besselink Hoveniers. “Het is leuk werk”, vindt De Jong. “Ik vind het bovendien niet erg om af en toe wat vrijwilligerswerk te doen. Daarom ben ik vandaag hier om te helpen.”

Walter Besselink was niet de enige ondernemer dit zich zaterdag vrijwillig inzette voor de bewoners van Diemzicht. Hoveniersbedrijf Greenm2 leverde eveneens mankracht, Arendsen Grondwerken zorgde voor de aan- en afvoer van de grond en bakker Paul Berntsen schonk de broodjes voor de lunch. Annet Jansen: “En van het Oranjefonds krijgen we 400 euro voor de aankleding van de tuin.”

Omdat het werk zaterdag niet afkwam, beloofden de vrijwilligers volgende week weer terug te komen. “Als we ergens aan beginnen, maken we het ook af”, zegt Walter Besselink. “We zijn pas klaar als de bewoners lekker met z’n allen in de tuin kunnen zitten.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.